Het is belangrijk om witwassen en fraude te voorkomen en te bestrijden. Meer transparantie in organisaties helpt hierbij. Daarom heeft elk EU-land een UBO-register. UBO staat voor ‘ultimate beneficial owner’, oftewel de ‘uiteindelijke belanghebbende’ van de organisatie. Zo'n 1,5 miljoen organisaties zijn sinds september 2020 verplicht hun UBO’s bij KVK in te schrijven. Maar waarom is dit zo belangrijk?
Organisaties, die u nodig hebt voor uw bedrijfsvoering, zoals banken, beleggingsinstellingen en financiële dienstverleners, zijn wettelijk verplicht om bij een cliëntenonderzoek het UBO-register te raadplegen. Hiermee kunnen ze vaststellen en controleren met wie ze zakendoen. Uw bank, beleggingsinstelling of financiële dienstverlener checkt of zijn onderzoek overeenkomt met de informatie over uw organisatie in het UBO-register. Als dat niet zo is wordt dit gemeld en onderzocht. Ook kunnen opsporingsdiensten voor een lopend onderzoek controleren wie belang heeft in een organisatie om verdachte personen sneller te vinden.
Hoe doet u de UBO-opgave?
Bestond uw organisatie al voor 27 september 2020? Kijk dan op bij de KvK of u uw UBO's moet inschrijven. Dit is afhankelijk van de rechtsvorm. Daarna doet de tegenbevoegde van uw organisatie de UBO-opgave. Of u vraagt een notaris dit te doen.
Start u een nieuwe organisatie? Dan registreert u of uw notaris de UBO’s tegelijk met uw inschrijving in het Handelsregister. Wie de UBO’s zijn bepaalt u in alle situaties zelf.
Door een juiste inschrijving helpt u mee aan het voorkomen van financiële criminaliteit. En stimuleren we samen een gezond ondernemersklimaat in Nederland, en Europa.
Bron: KvK