De Miljoenennota 2021 is dit jaar anders dan andere jaren. Dit komt doordat we op dit moment ons middenin de coronacrisis bevinden, die zowel economisch als sociaal zijn uitwerking heeft op Nederland. De regering kiest er voor om in deze begroting flink te investeren met als doel om financieel beter uit de crisis te laten komen.
Door: Jesse Markus
De teneur deze Prinsjesdag is dat er meer geld gaat worden uitgegeven. Waar in het verleden crisissen werden beslecht met bezuinigingen is op dit moment juist investeren het adagium. Een opvallend gegeven want op dit moment leidt de coronacrisis al tot een historisch hoog begrotingstekort van -7,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dit gaat gepaard met een daling van de economie van 5 procent, maar (behoudens er geen nieuwe lockdown komt) een verwachte groei van 3.5 procent in 2021.
Hiermee zal de economie zich volgend jaar niet volledig herstellen, maar hiervoor heeft het kabinet recentelijk het steunpakket verlengd. Dit pakket heeft als voornaamste inzet het behoud van werkgelegenheid. De Miljoenennota voorziet in de andere manier om de crisis uit te komen: het investeringspakket. Wat zijn nu precies deze maatregelen? En welke zijn het meest van belang voor u als FHI-lid?
Nationale CO2-heffing voor de industrie
Indien u als bedrijf een industriële installatie heeft die onder het huidige Europese emissiesysteem valt en deze stoot meer uit dan de vrijgestelde hoeveelheid aan broeikasgas, dan moet uw bedrijf per ingang van 1 januari 2021 een extra CO2-heffing betalen. Dit geldt ook voor installaties die grote hoeveelheden lachgas uitstoten.
Meer weten? De Rijksoverheid heeft via de volgende link onder andere een infographic beschikbaar over de aanstaande veranderingen.
Nieuwe BIK-regeling
Het Kabinet introduceert per 1 januari 2021 de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). Deze regelt dat ondernemers een percentage van een gedane investering in mindering kunnen brengen op de loonheffing. Deze maatregel is in het kader genomen van het bestrijden van de coronacrisis en heeft dan ook een tijdelijk karakter.
De verdere details van de BIK-regeling moeten nog worden uitgewerkt. Meer informatie zal dit najaar verschijnen op de volgende website. Hiervan zullen wij u ook op de hoogte houden.
Omscholing naar tekortberoepen in het mkb
Het kabinet gaat vanaf 2021 extra investeren in het omscholen van personeel naar beroepen in sectoren waar een tekort aan arbeidskrachten is. Hierbij kan gedacht worden aan de langdurige tekorten van technisch geschoold personeel. Het kabinet noemt in dit kader ook specifiek de banen die nodig zullen zijn om de energietransitie uit te voeren. De werkgevers betalen vijftig procent mee aan dit omscholingstraject.
Meer weten over het enthousiasmeren van studenten voor technisch geschoolde beroepen? Op maandag 28 september organiseert FHI de interactie tussen branches – onderwijsbijeenkomst.
Nieuwe gebouwen moeten aan de BENG-eisen voldoen
Bent u een ondernemer die in 2021 een nieuw gebouw laat bouwen? Of bent u een bouwbedrijf? In het nieuwe jaar is het verplicht dat nieuwe gebouwen voldoen aan de Bijna Energieneutrale Gebouw-eisen (BENG). Aan de hand van drie eisen wordt de energieprestatie van een bedrijfspand vastgelegd. Deze zijn te vinden op de website van de RVO.
Aanvullende investeringen in (bij-)scholing
Het kabinet maakt volgend jaar 15 miljoen euro vrij voor het behoud van stage- en leerwerkplaatsen. Ook investeert het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 10,6 miljoen euro in het Leven Lang Ontwikkelen (LLO) traject. Volgend jaar zal hier een landelijk digitaal platform voor worden gebouwd met een overzicht van de scholingsmogelijkheden en de flexibilisering van het MBO.
Verhoging tarief innovatiebox
Ondernemers die zich op dit moment bezighouden met innovatieve projecten (immateriële activa) en daarmee winst maken, hoeven over dit deel van de winst minder vennootschapsbelasting te betalen. Zij kunnen onder voorwaarden profiteren van de innovatiebox. Echter wordt het reguliere vpb-tarief van 7 naar 9 procent verhoogd.
Lagere winstbelasting voor het mkb
De verlaging van het lage tarief van de vennootschapsbelasting gaat wel door. Deze daalt van 16,5 procent naar 15 procent. Ook zal het belaste winstplafond voor bedrijven van245.000 euro (in 2021) stijgen naar 395.000 euro in 2022. Concreet betekent dit dat er meer dan een miljard euro aan lastenverlichting komt voor kleine mkb’ers met weinig winst en dat deze lagere lastendruk nog hoger zal uitvallen in 2022. Zie voor meer toelichting de website van de Rijksoverheid over het belastingplan 2021.
Oprichting Nationaal Groeifonds
De introductie van een Nationaal Groeifonds met als doel innovatie in Nederland te bevorderen en het bestendigen van toekomstige economische groei. Lees meer op onze website.
Mocht u nog verdere vragen hebben dan kunt u mailen naar info@fhi.nl.