WoTS parrot neemt een vlucht: Dekimo over de ontwikkeling van de gadget

WoTS parrot neemt een vlucht: Dekimo over de ontwikkeling van de gadget Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De beursgadget van de WoTS slaat in september zijn vleugels uit. Twee jaar later dan gepland, vanwege corona, maar dat mag de pret niet drukken. Van 27 tot en met 30 september kunt u de gadget met eigen ogen bewonderen in de Jaarbeurs Utrecht. Deze editie is gekozen voor een papegaai die stemmen kan opnemen en vervormen. Het bijzonder kleurrijke ontwerp trekt direct de aandacht. Maar wie zit er nu eigenlijk achter het design van deze gadget en hoe is de ontwikkeling ervan begonnen? In een interviewserie komt het team achter de WoTS- parrot aan bod. Projectleider Giuseppe Albano van Dekimo (standnummer 9A076) bijt het spits af.

Wilt u in aanmerking komen voor de gadet? Meld u dan nu aan voor een gratis beursbezoek

Met zijn team staat Albano aan de basis van de gadget. Voordat de inmiddels iconische vogel het tot beursgadget schopte, vond er een verkiezing plaats binnen de stuurgroep van WoTS. “Onze CEO, Johan Van Eemeren, zit in deze stuurgroep van de vakbeurs. Hij is een van de vertegenwoordigers uit de industrie. Hem werd gevraagd of Dekimo de gadget dit keer wilde ontwikkelen”, stelt Albano.

Dekimo had hier zeker oren naar en zei volmondig ‘ja’. “We hebben in Leuven een brainstormsessie met een aantal projectleiders gedaan. Daar is dat idee ontstaan om stemmen op te nemen en vervormd weer te geven. Ik weet niet of we het toen al parrot noemden, maar ik denk dat de parallel met de papegaai van de Efteling toch al gemaakt werd. Daarna kwam Dirk Stans van Eurocircuits met het idee om er een kleurrijke PCB van te maken. Er is vervolgens binnen Dekimo een team opgezet dat ervoor moest zorgen dat de gadget er kwam. Ik ben projectleider van deze ploeg”, verduidelijkt Albano.

Specifieke visie
In de ontwerpfase is samengewerkt met onder meer Eurocircuits en Saar Drimer. “Deze kunstenaar heeft onder meer nagedacht over de kleurcombinaties en het specifieke ontwerp van de vogel. Als grafisch ontwerper heeft hij een heel specifieke visie die wij in overleg vorm gingen geven. De fantasievolle omkadering is bedacht door Drimer”, zegt de projectleider.

In het begin van het project was het nog even zoeken naar de juiste werkwijze. “Drimer werkte voordat hij door Eurocircuits werd ingelijfd met een eigen CAD-programma”, vertelt Albano. “Die software zat echter anders in elkaar dan ons CAD-systeem. De gebruikte lay-out kwam niet overeen met de onze en dat was soms lastig. We hebben vervolgens gezamenlijk besloten dat wij de layout voor onze rekeningen gingen nemen. Drimer gaf ons input en tekeningen die wij dan in ons pakket gingen omzetten naar een PCB-model. De samenwerking verliep erg prettig.”

Outline passend
Door veel contact te houden, verliep de samenwerking met de kunstenaar vrijwel probleemloos. “We hebben wekelijkse meetings opgezet met Drimer zodat we aan zijn ontwerpwensen en -eisen kunnen voldoen. Het was flink passen en meten om de outline passend te krijgen. Er is bijvoorbeeld gebruikgemaakt van drie verschillende lagen soldermask, zodat je met de kleuren kan spelen. Het gebruikte koper krijgt een andere kleurtoon doordat het mask eroverheen zit. Ook gebruiken we plexiglas waarop we een batterij moeten lijmen. Het is een zeer nauwkeurig proces. Wij hebben uiteindelijk een PCB gemaakt en een proof of concept uitgevoerd om te zien of de realisatie van deze gadget haalbaar is. De PCB mag geen limieten overschrijden dus zijn er verschillende veiligheidstesten opgezet. Uit het laatste testrapport blijkt dat de gadget aan alle veiligheidseisen voldoet.” 

Bij het ontwerp van de gadget was een aantal zaken van belang. “Zo moesten alle componenten van sponsoren komen en daar moet je rekening mee houden in het ontwerp”, vertelt Albano. “Ook de keuze van het CPU was belangrijk, omdat je alle beloftes moet kunnen waarmaken. Het uiteindelijke ontwerp moet daadwerkelijk stemmen kunnen opnemen en vervormen. Ook voor de keuze van een RFID-antenne en chip zijn we niet over een nacht ijs gegaan. De batterijen zijn gesponsord en de gebruikte speakers hebben we tegen inkoopprijs aangeschaft. Top Electronics heeft voor de USB-connectoren gezorgd.”

Gesneden koek
Albano kijkt tevreden terug op de ontwikkeling van de beursgadget. De samenwerking en communicatie met verschillende partijen verliep vlot. Het is dan ook gesneden koek voor Dekimo: “Deze manier van werken is voor ons niet nieuw. De manier waarop we dit project aanvliegen verschilt niet veel van onze gebruikelijke werkwijze. We werken in reguliere projecten ook met schema’s en hebben veel overleg met de klant. Ook vinden er veel testen plaats en sparren we veelvuldig met de opdrachtgevers. Voor ons was dit eigenlijk dagelijkse kost.”

Meld u kosteloos aan voor een beursbezoek om in aanmerking te komen voor de parrot.

Naam
Giuseppe Albano
Organisatie
Dekimo in Leuven
Functie parrotproject
Projectleider WoTS Parrot
Functieomschrijving
Electronic Development Engineer