WoTS parrot neemt een vlucht: Eurocircuits vertelt over het ontwerp

WoTS parrot neemt een vlucht: Eurocircuits vertelt over het ontwerp Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De beursgadget van de World of Technology & Science 2022 is een elektronische papegaai. Achter het design, de ontwikkeling en de productie van de WoTS parrot zit een heel team. In deze interviewreeks komen de betrokken partijen aan bod. In het tweede artikel vertelt Dirk Stans van Eurocircuits (standnr. 9C090) over zijn aandeel in het project. Hij is een van de aanjagers van dit ambitieuze samenwerkingsverband.

Wilt u in aanmerking komen voor de gadet? Meld u dan nu aan voor een gratis beursbezoek

Eurocircuits is vanaf het begin van dit project nauw betrokken bij de totstandkoming van de WoTS parrot. “Het ontwerp van de beursgadget dateert van enige tijd terug. Door de coronacrisis ging de vakbeurs niet door en bleef het design op de plank liggen. Nu is de tijd weer rijp voor een fysieke beurs en kan de elektronische papegaai eindelijk zijn vleugels uitslaan”, vertelt Stans.

Eurocircuits buigt zich over de vervaardiging van de printplaten die voor de WoTS-parrot nodig zijn. “Er zijn in totaal 1.500 printplaten nodig. Onze rol gaat echter verder dan de levering van printplaten”, verduidelijkt Stans. “Zo bewaken we het proces door na te gaan of het uiteindelijke ontwerp produceerbaar is. Ook de esthetische vormgeving hebben we op ons genomen.”

Efteling als inspiratiebron
Zoals gezegd is Eurocircuits al in een vroeg stadium betrokken bij de totstandkoming van de parrot. “Voor elke editie van de vakbeurs komen een aantal brancheleden in een speciaal beurscomité samen om na te denken over een gadget waarmee we de aandacht trekken en de beurs mee op de kaart zetten”, zegt Stans. “Gezamenlijk bespreken we een aantal ideeën, waaruit we de beste kiezen. Bij de selectieronde speelt het ook een rol of we sponsoren kunnen vinden die de levering van componenten op zich willen nemen.”

Dekimo kwam met het idee om een apparaatje te ontwikkelen waarmee je stemmen kunt opnemen en vervormen. Zo is het balletje gaan rollen, stelt Stans: “Uiteindelijk kwamen we uit op de vorm van een papegaai. De mechanische vogels uit attractiepark de Efteling dienden daarbij als inspiratiebron, omdat zij bezoekers napraten en hun stemmen vervormen.” Toen duidelijk werd wat de vorm van de gadget moest zijn, werd de hulp van Saar Drimer ingeschakeld. De technical editor annex elektronicaontwerper van Eurocircuits boog zich over de vormgeving van de vogel, de printplaat dus. Dat deed hij in samenwerking met het team van Dekimo onder leiding van projectleider Giuseppe Albano.

Bedrijfsfilosofie
Het team van Dekimo ontfermde zich over de elektronica, terwijl Drimer het esthetisch design voor zijn rekening nam. “Elke zienswijze heeft zijn rechten binnen dit project. Er is veel overleg tussen beide partijen geweest om tot het definitieve ontwerp te komen”, zegt Stans.

De ontwerpen van Drimer zoeken altijd de grenzen van de produceerbaarheid op. “Hij vraagt om meerdere productietechnieken die lastig met elkaar te combineren zijn. De makkelijkste weg kiest hij niet, maar hij heeft inmiddels ervaring met het bewaken van de balans tussen het maken van een zo mooi mogelijk design en de maakbaarheid”, vult Stans aan. “Dat vinden wij een mooie uitdaging en we helpen hem graag bij het verwezenlijken van zijn projecten. De meeste bedrijven zijn niet te vinden voor het maken van dergelijke ‘folies‘ maar wij vinden het juist een uitdaging om met Drimer mee te denken. Dergelijke ’spielereien’’ prikkelen onze creativiteit en daarom doen we graag mee met het vervolmaken van zijn ontwerpen.”

Esthetische vormgeving
Kleur is zeer belangrijk voor dit ontwerp. “Voor dit project werken we met drie kleuren soldeermasker (groen, blauw, zwart), wit als tekstopdruk en goud als board finisher. Hiermee krijgen we een mooie kleurencombinatie op de kleine beursgadget.”

Eurocircuits is onlosmakelijk verbonden met de beursgadgets. “Sinds 2007 doen we aan alle projecten mee en denken we na over de mascottes voor de vakbeurs. Het is een hele uitdaging om met een grote groep mensen samen te werken met wie je dat normaliter niet dagelijks doet. Tot nu toe is dat steeds gelukt”, zegt Stans.

De reden dat deze samenwerkingen zo vlot verlopen, is omdat het binnen het kader van onze FHI branchevereniging Industriële Elektronica gebeurt, denkt Stans: “FHI brengt partijen samen en zorgt ervoor dat de neuzen dezelfde kant opstaan. Alle deelnemers willen van de beurs een succes maken. Vanuit deze emotie – en niet vanuit een commercieel standpunt – ontstaat de gadget. Door gezamenlijk op te trekken, dienen we hetzelfde belang en willen we de branche versterken. Deze samenwerking vanuit de keten is uniek te noemen in heel Europa.”

Naam
Dirk Stans
Organisatie
Eurocircuits
Functie parrotproject
Aanjager WoTS Parrot
Functieomschrijving
Managing Partner