Random Vibration testen – Wat is het en waar wordt het gebruikt?
Bij random triltesten worden meerder trilfrequenties “tegelijkertijd” aangestoten op het te testen object. Dit is fundamenteel verschillend in vergelijking met sinustesten, want daar is altijd maar één frequentie tegelijk aanwezig.
Random testen worden toegepast om omgevingen te simuleren waar vele frequenties tegelijk kunnen voorkomen, denk hierbij bijv. aan:
Ruimtevaart – Lancering van raket: trillingen door langsstromende lucht en door de werking van de motor
Luchtvaart – Vliegtuigen: langsstromende lucht en werking van een straalmotor
Wegtransport – Auto’s: langsstromende lucht en trilling door contact met de (oneffen) weg, tevens motortrillingen
Bij random testen wordt op de volgende manier gerekend.
Zetten we het niveau uit tegen de frequentie (in Hz), dan wordt dit uitgedrukt in PSD (power spectral density) waarden (in g2/Hz). Het totale vermogen (totale “trilenergie”) wordt in een grms waarde uitgedrukt. Hierbij is de oppervlakte onder de grafiek een maat voor dit vermogen (indien uitgezet op een dubbele lineaire schaal). Zie fig.1 als algemeen voorbeeld, met standaard logaritmische schaal.
De lijnen boven en onder de vette lijn zijn criteria voor een goede uitvoering van de test. Als deze criteria worden overschreden moet de test als mislukt worden beschouwd, en deze lijnen worden dan ook ‘abort lijnen’ genoemd. Overschrijdt de response de abort lijn, dan zal de test automatisch afbreken. Dit zal pas gebeuren na een aantal middelingen (bijv. 20) van gemeten spectra, omdat het meten van een enkel spectrum een hoge diversiteit heeft, en anders de regeling heel moeilijk stabiel blijft.