Sinustesten – Wat is het en waar wordt het voor gebruikt?
Sinustesten betreft het aanbrengen van trillingen op een testobject, waarbij de trillingen bestaan uit sinusvormige bewegingen met een bepaalde frequentie.
In het hoorbare spectrum is dit te vergelijken met een geluid van één enkele toon. Bij deze testen wordt de frequentie in het algemeen gevarieerd tussen een minimale en maximale waarde (“sweeps”).
Deze triltesten zijn relevant voor producten die gebruikt worden in omgevingen waar trillingen van deze vorm voorkomen: bijvoorbeeld roterende machines (zoals bijvoorbeeld propellermotoren, zie foto) en systemen of onderdelen van systemen die in resonantie (kunnen) komen.
Ook worden sinus triltesten gebruikt om resonanties van producten en systemen te bepalen. Resonantiefrequenties van producten en systemen worden opgespoord door een variërende sinus trilling aan te bieden en de respons van het product op deze trilling te meten.
In figuur 2 staat de frequentierespons van een systeem. De doorgetrokken lijn is de respons, en de aangeboden versnelling is gestippeld. Er zijn twee resonantiefrequenties te zien en bij frequenties boven de 30 Hz vertoont het systeem een verzwakking (responsniveau lager dan aangeboden niveau). Bij het optreden van resonanties trilt het product (of onderdelen van het product) dus meer dan de aangeboden trilling. Als deze frequentie in de werkelijkheid ook voorkomt, kan dat leiden tot scheurvorming in constructies, het lostrillen van componenten van een printplaat etc.