Temperatuur Schok testen – Wat is het en waar wordt het gebruikt?
De temperatuur schoktest wordt toegepast bij de ontwikkeling van een product om te testen of het product bestand is tegen plotselinge grote temperatuurverschillen die kunnen op treden tijdens het gebruik ervan. Denk hierbij aan auto en vliegtuigonderdelen, soldeerverbindingen, displays, elektronica, optiek en zonnepanelen. Het doel van de test is om vermoeiingverschijnselen te s(t)imuleren als design verificatie om de sterkte van het product ten opzichte van haar specificaties te onderzoeken.
De temperatuur schoktest is een test waarbij de omgevingstemperatuur van een te testen product plotseling sterk (binnen enkele seconden) wordt veranderd. Dit kan door het test object te plaatsen in bijvoorbeeld een vrieskist met een temperatuur van -60°C en het test object daarna snel in een al opgewarmde oven te plaatsen (temp.+155°C). Belangrijk daarbij is dat de warmte cq. koude zo snel mogelijk op het test object wordt overgedragen.Dit gebeurt door de lucht met een hoge snelheid langs het te testobject te blazen.Vaak dienen er meerdere cycli
te worden uitgevoerd om het gewenste effect te krijgen. Er zijn diverse soorten testapparaten ontwikkeld om de temperatuur schoktest automatisch mee te kunnen uitvoeren.
Effecten van een temperatuurschok kunnen zijn: Delaminatie van printen, het loslaten van soldeerverbindingen, lekken van afdichtingen, het ongewenst veranderen van de elektrische eigenschappen van een product, het loslaten van lijmverbindingen of het scheuren van kunststof.