De desastreuze gevolgen van defecten in vermogenssystemen en -applicaties
De gevolgen van defecten in toepassingen met hoge vermogens kunnen van desastreuze aard zijn. Zo bleek eens te meer toen begin september vorig jaar een hoogspanningsnet in Flevoland in brand vloog na een kortsluiting. Een deel van de bovengrondse hoogspanningslijn tussen het station en schakelstation Lelystad raakte overbelast, begon te smeulen en zakte door de hitte naar beneden. Daarbij werd een geraakte spoorverbinding zwaar beschadigd.
Deze storing werd veroorzaakt door een kortsluiting die werd gemaakt tijdens werkzaamheden aan het hoogspanningsstation. Het lukte niet om de kortsluiting snel stop te zetten. De installatie die dit had moeten doen, was kort daarvoor op ‘lokaal’ gezet tijdens andere werkzaamheden in Lelystad. Een back-up-voorziening werkte ook niet, vermoedelijk als gevolg van een bedradingsfout tijdens een ombouwproject. Uiteindelijk duurde het ruim vier minuten voordat beveiligingssystemen van omliggende hoogspanningsstations ervoor zorgden dat de stroomtoevoer werd stopgezet (Bron: Tennet).
Herkennen en monitoren van fouten
Om bovenstaande situatie te voorkomen informeren en adviseren diverse sprekers tijdens het Power Electronics & Energy Storage event de toehoorders tijdens hun technische lezingen. In netstelsels is het garanderen van continuïteit van het proces cruciaal – aldus Raymond Vergouwe van Bender Benelux.
Net als in het bovenstaande voorbeeld wil je te allen tijde voorkomen dat de infrastructuur afgeschakeld moet worden. Door op de juiste wijze vroegtijdig fouten te herkennen en te monitoren wordt het mogelijk om afschakeling te voorkomen. Vergouwe vertelt in zijn lezing o.a. over de juiste wijze van het beveiligen van DC infrastructuur waarbij er wordt gekeken naar de beveiliging van energie opslag systemen. Daarnaast nodigt Bender de bezoekers graag uit om zelf een isolatiefout te maken in een BESS applicatie. Zo wordt in een gecontroleerde omgeving duidelijk welke gevolgen dergelijke fouten met zich meebrengen.
Garanderen van een veilige connectie
Zoals te lezen is in het rapport van Tennet waren onjuiste verbindingen medeverantwoordelijk voor de ontstane kortsluiting in Flevoland. Een stabiele energievoorziening is alleen gegarandeerd als de bron beschikt over een efficiënt en betrouwbaar opslagsysteem. De efficiëntie en stabiliteit zijn sterk afhankelijk van de elektrische aansluittechniek en het ontwerp van de stroom van energie en data. Rüdiger Meyer (Phoenix Contact) deelt in zijn seminar bruikbare inzichten voor het ontwerp van een energieopslagsysteem.
Een correcte aansluiting van componenten is wellicht vanzelfsprekend maar behoeft zeer zorgvuldige assemblage. Een voorbeeld hiervan is de krimptechniek die wordt ingezet om connectoren aan kabels te verbinden.
Krimpen is een cruciaal proces in de wereld van power storage en het is van essentieel belang dat de gekrompen verbindingen sterk en betrouwbaar zijn. Het gebruik van kabels met een grote diameter kan tijdens het krimpproces voor unieke uitdagingen zorgen. Deze uitdagingen omvatten het gebruik van speciaal gereedschap, de selectie van geschikte contacten en de noodzaak van de juiste technieken om een succesvolle krimp te garanderen. Tijdens de presentatie van Janek Kolhosser (Harting) worden de basisprincipes van de krimptechnologie behandeld. Hij gaat in op de techniek, de verschillende soorten krimpgereedschap en contacten en de veelgemaakte fouten die tijdens het krimpproces moeten worden vermeden. Na deze “snelcursus” wordt de proef op de som genomen bij de beursbezoekers, daar zij uitgedaagd worden om zelf een correctie krimpverbinding te maken op de Harting stand.
Interesse in deze en meerdere onderwerpen over vermogenselektronica en energieopslag? Kom dan naar het Power Electronics & Energy Storage event op 27 juni in 1931 Congrescentrum 's-Hertogenbosch.