Als hardware engineer krijg je regelmatig thermische uitdagingen voor je kiezen, soms zelfs als het ontwikkeltraject al is afgerond en de systemen klaar of geïnstalleerd zijn. Dankzij moderne software en productiemiddelen kunnen we elektronica en behuizingen steeds sneller ontwikkelen, maar wat als aan het einde van dit traject blijkt dat er onvoldoende aandacht is besteed aan de gebruikssituatie en warmtehuishouding van één of meerdere componenten. Hardware defecten, systeemuitval of tegenvallende systeemprestaties zijn dan vrijwel onvermijdelijk.
Gelijktijdig focussen design engineers zich op de afwerking en uitstraling van het eindproduct, wat vaak al vast staat voordat het systeem volledig is getest. Hoe zorg je ervoor dat vorm en functie in optimaal balans blijven in een wereld waar innovaties en technieken elkaar in rap tempo opvolgen? Hoe krijg je grip op de warmtehuishouding van systemen wanneer warmtebronnen, warmtetransporten en omgevingsfactoren onvoldoende op elkaar zijn afgestemd?
Harry Beijering van Batenburg Applied Technologies gaat tijdens zijn presentatie ‘Thermal Management; a matter of understanding’ terug naar de basisregels van warmteontwikkeling en warmtetransport. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk legt hij uit hoe theoretische kennis, praktijkervaring en prototypes nodig zijn om thermische uitdagingen vroegtijdig op te lossen.
“Getoetste theorie, praktijkervaring en innovatiedrift: samen leiden ze tot een passend thermisch ontwerp met de juiste koeleigenschappen, hoogwaardig ontwikkeld en succesvol toegepast in systemen met vermogenselektronica componenten.”
Harry Beijering, Batenburg Applied Technologies