Inmiddels zijn de eerste DC grids geïnstalleerd en zijn er al kantoren die op DC werken. Maar wat is nu het verschil met AC en waarom is dat zo belangrijk. Is er dan voordeel om op DC over te gaan en wat zijn de nadelen. Is het een hype of heeft het te maken met veiligheid en een betere verdeling van de beschikbare energie. Gaat het om minder verliezen of is juist het sturen van energie belangrijker? Dit zijn allemaal vragen die over het algemeen met eenvoudige berekeningen te beantwoorden zijn. In deze workshop gaan we, middels interactief meerekenen op je telefoon, tablet of laptop. kijken wat de mogelijkheden van DC zijn.
We gaan kijken naar spanningsverliezen over een kabel en berekenen het verschil tussen DC en AC. Voor de sturing van de energie gaan we kijken naar de droop regeling, waarmee we het vermogen verdelen in een DC net. De droop regeling kan energie sturen door alleen het variëren van de spanning op het net. Maar wat is die droop regeling nu precies en hoe kan je je dat voorstellen door middel van eenvoudige weerstandsnetwerkjes! Hoe werkt een inverter die het DC net met het AC net kan verbinden en hoe werkt dan de bi-directionele energie-uitwisseling. Wat doe ik met de opgewekte zonne-energie in mijn DC net, opslaan of terugleveren, maar op welk moment? Zijn er in een DC grid harmonischen en heb ik zoals in een AC een verbinding tussen de nul en aarde? Hoe is de kortsluit- en aanraakbeveiliging geïmplementeerd in een DC grid en wat is dan het voordeel ten opzichte van een AC net?
Allemaal vraagstukken waar we met behulp van rekentools in de cloud een oplossing voor kunnen vinden, dus neem je telefoon, tablet of laptop mee!
Inhoud Workshop: DC grid
- Waarom een DC grid, wat zijn de verschillen met een AC grid?
- Kabelberekening, berekening van spanningsval en verliezen in DC en AC kabel.
- Vermogensverdeling in DC grid, centrale of decentrale verdeling?
- Droop control, hoe werkt dat?
- Verbinding AC-DC via een grid-tied inverter, berekening spanningen stromen, vermogen in zowel aan de AC en DC zijde.
(workshop duurt 1 uur)
Peter van Duijsen, Haagse Hogeschool