Er wordt veel onderzoek naar Vermogenselektronica gedaan. Als het lukt om op een efficiëntere manier energie om te zetten of op te slaan, kan de toekomst er heel anders uit zien. Tijdens het Vermogenselektronica event zien bezoekers de technische mogelijkheden van vandaag. In samenwerkingen met de drie TU’s wordt er ook een kijkje in de toekomst gegeven. Universiteit Twente sluit het Vermogenselektronica event af met de lezing ‘Storende en gestoorde apparaten in het voedingsnet, een stralende toekomst!’.
Frank Leferink van de Universiteit Twente zoomt in op elektromagnetische interferentie. Bij de introductie van een nieuwe technologie worden we vaak geconfronteerd met storingen, ofwel elektromagnetische interferentie. Soms voorspelbaar, maar ook regelmatig onverwacht, zoals de ontploffende airbags als gevolg van de velden van de eerste mobiele telefoons. Het voedingsnet was tot voor kort eenvoudig: een stabiele 50 Hz bron met hoofdzakelijk lineaire gebruikers, maar dat verandert razendsnel. Gedistribueerde energiebronnen zoals zonnepanelen zijn sterk niet-lineair, evenals energiezuinige gebruikers, en ze schakelen met name in het frequentiebereik 2 kHz – 150 kHz. In dit frequentiegebied zijn er nauwelijks normen zodat omvormers hoge stoor(spannings) niveaus genereren waardoor andere apparaten van slag raken. Tegelijkertijd wordt gepoogd om, ten behoeve van het zogenaamde Smart Grid, communicatie via het lichtnet tot stand te brengen (Power Line Telecommunication voor Mains Communication Systems). Daarvoor zijn lage stoorniveaus noodzakelijk, maar tegelijkertijd moeten de filters in de aangesloten apparaten de gewenste communicatiesignalen niet dempen.
Deze spagaat levert nog steeds heftige discussies in veel normcommissies op. Frank Leferink staat stil bij de problemen en probeert de toekomst te voorspellen.
Bekijk hier het programma en meld u aan voor een bezoek.