RFID-tags hebben zich in vrijwel alle industrieën al bewezen als een betrouwbaar medium voor toepassingen als asset management. Toch kleeft er ook een nadeel aan: ze zijn relatief kostbaar. Pim van Loosbroek van The Tag Factory denkt met een chipless tag daar een mooie oplossing voor te hebben.
Door: Dimitri Reijerman
De eerste ervaringen in de wereld van RFID deed Van Loosbroek op tijdens de jaren negentig. Hij wist wasserijen te overtuigen om wasgoed individueel te taggen. Zo konden wasserijen voortaan per item afrekenen in plaats van per kilo. Ook werkte hij aan een project om wagons van de NS te voorzien van actieve tags. Zo kon de rondheid van de wielen gecontroleerd worden bij een aantal onderhoudspunten.
Na een aantal omzwervingen en zijn bedrijven te hebben verkocht, dook Van Loosbroek op de productie van RFID-tags. Met in totaal vijftig man begon hij The Tag Factory. Inmiddels verkoopt het bedrijf zijn tags onder andere onder andere afvalverwerkers en ondernemingen in de automotive-sector.
Asset management bij sneeuwploegen
Zelfs bierbrouwers plakken inmiddels tags op hun fusten om zo tracking & tracing toe te kunnen passen. Maar ook sneeuwploegen doen aan asset management, vertelt Van Loosbroek. In een recent project hielp hij samen met Microtron de strooi- en sneeuwploegen efficiënter te werken: “Een vrachtwagen komt nu aanrijden om zout te halen, zijn tag wordt gescanned, hij gaat strooien en keert weer terug en scant weer opnieuw. Zo is dit proces helemaal geautomatiseerd en hoeft er geen mannetje meer in de kou buiten te staan. Een enorme kostenbesparing!”, zegt Van Loosbroek enthousiast.
In zijn voordracht op het Auto ID event zal Van Loosbroek onder andere ingaan op de laatste ontwikkelingen op het gebied van tags. Zo neemt de afstand waarmee passieve RFID-tags zijn uit te lezen nog steeds toe: een leesafstand van 20 meter tussen scanner en tag is geen uitzondering meer.
Zeer goedkope tag
Een mogelijk grotere innovatie is de komst van chipless tags. Deze tags worden ontwikkeld door Universiteit Twente/Duisburg/Essen en TheTagFactory/ID4us/Spark-ID. Dit is een subsidie-project van EUREGIO Duitsland/Nederland. De grote winst in chipless tags is de prijs: voor enkele centen kan een dergelijke token worden geproduceerd. Dit is mogelijk doordat het substraat waarin de zeer kleine tags zijn verwerkt op inkt lijkt.
Het precieze productieproces wil Van Loosbroek nog niet uit de doeken doen, maar volgens de ondernemer maakt deze technologie dankzij de lage prijs tal van nieuwe toepassingen mogelijk. “Denk bijvoorbeeld aan de glazen buisjes bij bloedonderzoek. Dat gebeurt nu nog met glas en etiketten. Door deze goedkope en piepkleine tags te gebruiken worden fouten voorkomen. Ook verwacht ik minder milieuschade”, aldus Van Loosbroek.
Een ander concreet toepassingsgebied voor chipless tags zijn de dozen die webwinkels gebruiken om producten naar de consument te versturen. Van Loosbroek verwacht bovendien dat over enkele jaren smartphones deze nieuwe tags probleemloos kunnen uitlezen, zoals dat al kan met NFC-tags.
De technologie zal rond 2020 op de markt moeten komen. Momenteel zijn de ontwikkelaars nog bezig met het testen van de laatste prototypes, het patenteren van het productieproces en de ontwikkeling van een module voor bestaande scanapparatuur. De eerste ‘live’-presentatie zal tijdens de RFiD Journal Live show in Orlando Florida op 10-12 april plaatsvinden.