Volledig traceerbare en lichtgewicht fusten: innovaties in de bedrijfsketen voor dranken
Het bedrijf Lightweight Containers heeft met een twee compartimentensysteem een nieuw soort fust ontwikkeld. Het resultaat is een complete familie eenmalige fusten, die zich in de markt onderscheiden door kwaliteit, gebruiksgemak, veiligheid en duurzaamheid. De dranken wordt de beste bescherming geboden. Het KeyKeg-systeem biedt de keten (producenten, distributeurs, horeca en consumenten) nieuwe mogelijkheden en tijdens het Auto ID event toont Pro-Fa Automation de volledige traceerbaarheid van deze systemen.
In het productieproces van Lightweight Containers worden alle KeyKegs uniek gecodeerd met 2D barcodes. Hiermee wordt een volledig traceerbaar productieproces gerealiseerd. Alle grondstoffen worden met handscanners geverifieerd en toegekend aan elke Keg die gemaakt wordt. De resultaten van de scanacties worden verwerkt in het MES systeem die weer gekoppeld is aan het ERP systeem.
Een belangrijk element in het productieproces is het borgen van de kwaliteit van de Kegs. Hierin vormen de 2D Datamatrix code met camera’s een belangrijk onderdeel van het proces. In het productieproces wordt de code automatisch op twee plaatsen gelezen. Hierdoor kunnen de verzamelde procesparameters gekoppeld worden aan elke Keg. Daarnaast worden er samples genomen, waarbij resultaten aan de Keg-ID gekoppeld worden.
In de presentatie, die Mark Satink van Pro-Fa Automation verzorgt, wordt de integratie tussen kantoor en productie bij Lightweight Containers getoond. Er wordt nadruk gelegd op de 2D codering en de herkenning van de Kegs met Cognex camera’s. Dit proces speelt een cruciale rol in het vastleggen van de gegevens.
Het volledige programma kunt u hier vinden. U kunt zich via deze link aanmelden voor een bezoek aan het Auto ID event.
De praktijk en de realiteit van RFID tags
Tijdens het Auto ID event wordt de basis van de automatische identificatie nadrukkelijk behandeld, om uw voordelen bij toepassingen te vergroten. Er wordt ook met name ingegaan op RFID-tags (speciale chips met een antenne). Via radiogolven kunnen ontvanger en chip met elkaar communiceren. Microtron laat aan de hand van een aantal user cases zien welke uitdagingen en oplossingen in de praktijk mogelijk zijn. Elincom electronics biedt neutrale kennisoverdracht door bezoekers mee te nemen in de realiteit om mythes te ontkrachten.
De presentatie van Microtron geeft inzicht in het gebruik van RFID ontvangers, tags en diverse applicaties. Er wordt dieper ingegaan op het tracken van euro pallets en bewegende producten of voertuigen. Daarbij wordt aangegeven wat de communicatie tussen de antenne en de RFID tags kan beïnvloeden. De gehele presentatie is gericht op basiskennis en antwoorden op praktische vragen:
Welke tag is het meest geschikt voor een applicatie? Welke antenne is waarvoor geschikt? Hoe kunnen antennes het beste gebruikt worden? Wat is in te stellen op de reader? Zijn er kosten te besparen met verschillende combinaties van antennes en tags? Hoe kan een goede koppeling met het ERP systeem gemaakt worden? Welke data komen eigenlijk uit de reader?
Het Auto ID event is bedoeld voor deze basiskennis, om de toepassing zo effectief mogelijk te maken en een overstap naar automatische identificatie te ondersteunen. Zo constateert Elincom Electronics, dat er aan RFID tags soms verkeerde producteigenschappen toegedicht worden, zowel positief als negatief trouwens.
Verhalen over het hacken van bankpassen en hoax berichten op facebook zijn daar ook debet aan. In de presentatie van Marc Flederus van Ferm RFID Solutions worden aan de hand van praktijkvoorbeelden de mythes weerlegd en uiteindelijke oplossingen gepresenteerd.
Het volledige programma kunt u hier vinden. U kunt zich via deze link aanmelden voor een bezoek aan het Auto ID event.
Concrete kennis bij de exposanten biedt toegevoegde waarde
De boodschap van het Auto ID event is kort en krachtig: deze technologie geeft mogelijkheden in de controle van goederen in de (productie) processen. De voordelen liggen heel concreet in efficiency, veiligheid en logistieke prestaties. Om de juiste keuzes te maken bij het implementeren van Auto ID technologie biedt de kennis van sprekers en exposanten praktische toegevoegde waarde. Dat blijkt voor het event al uit de nieuwsartikelen van de exposanten op het event.
HellermannTyton geeft in hun artikel aan, dat kabelbinders gecombineerd worden met Auto ID technologie. De bundelbanden zijn met een transponder uitgerust. De handeling voor het bundelen gaat samen met het aanbrengen van een productidentificatie. Met een RFID scanner kunt u efficiënt data verzamelen en schrijffouten voorkomen. Dit biedt voordelen bij het onderhoud, voorraadbeheer en het voldoen aan wet- en regelgeving.
Voor een goede transparantie in de supply-chain heeft SICK een RFID-tunnel ontwikkeld. Binnen het systeem is een minimale ruimte tussen objecten nodig en daardoor kunnen hoge doorvoersnelheden gehaald worden. De tunnel is zodanig ontworpen, dat het systeem de flexibiliteit heeft om aangepast te worden aan verschillende logistieke toepassingen. Door de configuratiesoftware kan de ingebruikname zeer snel en goedkoop plaatsvinden.
Batenburg Data Vision haalt met enkele artikelen en video’s de krachten van vision aan in diverse toepassingen. Vanzelfsprekend is ook de software in dergelijke toepassingen van groot belang. De toelichting van deze kennis is vooral bij een bezoek aan het event goed te vertalen naar specifieke applicaties. Interactie biedt u de inspiratie voor concretisering.
Het volledige programma kunt u hier vinden. U kunt zich via deze link aanmelden voor een bezoek aan het Auto ID event.