Toekomstige veilingen van frequenties, zoals met 5G, gaan op dit moment samen met (wereldwijde) pilots en de opbouw van de infrastructuur. Deze voortschrijdende ontwikkeling biedt tevens kansen, om op nieuwe manieren naar de netwerken te kijken. Een decentrale architectuur zoals vRAN biedt mogelijkheden om de voordelen van edge computing te realiseren: meer efficiency, lagere kosten en minder opslag. De sprekers van Air-Lynx geven een presentatie op het Telecom Infra event voor een toepassing op het spoor.
De huidige netwerken zijn veelal gebaseerd op een gecentraliseerde architectuur, die nogal wat transport van data vragen. De rekenkracht, de opslag en het transport van data op een decentrale plek organiseren klinkt sowieso praktisch. Dat vraagt in de komende jaren een opbouw van 5G en vRAN faciliteiten. Ontwikkelingen rond Internet of Things en de verdere digitalisering, wordt dan wel een efficiënter en flexibeler draagvlak geboden.
Marc Andrieu en Jean-Marc Cavalier van Air-Lynx laten zien dat de kansen voor de diensten op het spoor een volledig nieuwe dimensie zullen krijgen. De nieuwe architecturen waar vRAN in toegepast wordt geven applicaties voordelen in schaalbaarheid, prestaties en het verminderen van Total Cost of Ownership. Het netwerk zal opener en flexibiler zijn, waardoor aanvullende mobiele diensten in de ‘edge’ van het netwerk kunnen worden ingezet.
De presentatie legt de nadruk op de ontwikkeling van 5G, waarbij vRAN een belangrijke stap is voor efficiënt op te schalen netwerken. De sprekers gaan in op de definities en implementatie van vRAN. Zij halen ook juist de voordelen van het virtualiseren van radio netwerken aan. Daarnaast geven ze een beeld van applicaties op het spoor.
Hier kunt u het volledige programma van het Telecom Infra event bekijken.
Op de site kunt u zich ook aanmelden voor een gratis bezoek.