5G, de nieuwe generatie mobiele netwerken, komt eraan. Dit is meer dan alleen sneller filmpjes downloaden op de mobiele telefoon. De autonoom rijdende voertuigen komen steeds dichterbij. Maar hiervoor wordt het 5G-netwerk allesbepalend. Met 5G is het de bedoeling dat ook informatie van andere auto’s in de omgeving en van sensoren langs de weg altijd beschikbaar is. Ander voordeel is dat dataverkeer via 5G beter te versleutelen dan bij 4G. Het probleem met versleutelen is dat het capaciteit kost. Je effectieve datasnelheid gaat erdoor omlaag. Omdat 5G zoveel sneller is dan 4G, kun je het je veroorloven om veel meer capaciteit te gebruiken om data te versleutelen.
Internet of Things wordt ook steeds veelomvattender. In zo’n systeem moeten er heel veel computerchips online kunnen. En iedereen heeft wel een keer gemerkt dat heel veel apparaten op één netwerk niet bevorderlijk is voor de internetsnelheid. 5G kan probleemloos tien tot honderd keer meer aangesloten apparaten aan dan 4G. Last but not least low power design; data uitlezen met een zo laag mogelijk energieverbruik. Ook hier helpt 5G: het netwerk is zo ingericht dat het minder vaak updates van chips vraagt. Daarnaast wordt informatie veel sneller verzonden waardoor de chip maar heel kort aan hoeft wat energie bespaart.
Titia Houwing van KPN zal tijdens een plenaire lezing ingaan op de resultaten die daadwerkelijk geboekt zijn met de verschillende 5G field labs die de waarde laten zien van 5G toepassingen. Een mooi voorbeeld van samenwerking tussen KPN en hun klanten en technologiepartners. De lezing gaat ook over de uitdagingen die u tegen kunt komen maar ook de kansen die er liggen en nu opgepakt kunnen worden.
5G gaat ons Mobile Broadband, massive Machine Type Communications en Ultra Reliable Low Latency Communications bieden. Frank Brouwer docent bij Dirksen Opleidingen gaat in zijn lezing in op de doelen van 5G en hoe die worden gerealiseerd en de evolutie van 4G naar 5G.
Klik hier voor het complete programma en meld u aan voor een gratis bezoek.