Mobiele netwerken zijn onmisbaar. De komst van 5G zal die afhankelijkheid alleen nog maar vergroten. Maar er ontstaan, zeker binnen stedelijke omgevingen, ook veel nieuwe toepassingsmogelijkheden waarvan wij nu nog niet eens weet hebben, zegt Joop Verhagen, commercieel directeur bij Arcadis. Hij zal tijdens zijn lezing op het Telecom Infra event een toekomst schetsen over de rol van 5G-netwerken.
Door: Dimitri Reijerman
In een moderne stad is mobiele communicatie een vanzelfsprekendheid, maar volgens Verhagen zal deze technologie in de toekomst nog veel belangrijker worden: “Ik wil vertellen welke uitdagingen we zien in de toekomst op het gebied van smart resilient cities. Zo zal ik vertellen hoeveel mensen er in 2018 en in 2030 in de stedelijke omgevingen leven. Een smart city bevat heel veel technologie om alle uitdagingen aan te kunnen gaan. En we moeten veerkrachtiger steden hebben, want je moet heel snel kunnen herstellen van bijvoorbeeld wateroverlast.”
Veerkracht
Voor het ontstaan van deze resilient cities is 5G een noodzakelijk ingrediënt, zegt Verhagen: “Infrastructuur zit nu nog vooral in de grond. Denk aan riolen, kabels en glasvezelkabels. Wat je ziet is dat de infrastructuur steeds vaker boven de grond is te vinden. Daarmee ontstaat een digitale virtuele wereld. Zo ontstaan de oplossingen om steden echt smart te maken. Daarom heb je 5G in onze ogen heel hard nodig. Bijvoorbeeld voor het slim aanleggen van warmtenetten, en het inpassen van wind- en zonne-energie.”
Hij vervolgt: “Ook voor mobiliteit speelt 5G een vooraanstaande rol. Het is een onderwerp waar nu ook veel over gesproken wordt, zoals autonoom vervoer en ‘talking traffic’. Daarbij moeten apparaten heel snel reageren en interacteren met de cloud. Dus de latency moet heel laag zijn. Hetzelfde kun je zeggen voor smart water. Daarmee kun je inspelen op wateroverlast. Er zijn heel al heel veel systemen om water te meten, maar met 5G kan dat in real time.”
“Ook smart services zijn nuttig, zoals de publieke veiligheid. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden om mensenmassa’s aan te sturen tijdens de Formule 1 in Zandvoort of het komende songfestival. Je gaat zo volop aan de slag met het actief managen van de buitenruimte. 5G laat je ook proactief handelen.”
Weerstand en kansen
Verhagen geeft toe dat 5G bij sommigen weerstand oproept: “Net als elke nieuwe technologie kan 5G angst oproepen bij mensen. Straling en dergelijke, daar zijn mensen echt bang voor. En de uitrol kost natuurlijk heel veel geld. Maar zodra de overheid zegt dat het een need to have is in plaats van nice to have, heb je een omslag. Zeker als diezelfde overheid richtlijnen gaat opstellen voor het plaatsen van 5G-antennes.”
Verhagen verwacht bovendien dat 5G veel innovatieve technologieën en diensten zal opleveren: “Met 5G gaan we ook dingen bedenken die we nooit eerder hebben bedacht. Want een nieuwe technologie zal ons altijd dingen brengen die we op voorhand niet hadden kunnen bedenken.” Hij geeft direct een praktijkvoorbeeld: “In de VS heb je een real time app die Shot Spotter heet. Als iemand begint te schieten, iets wat in Amerika redelijk vaak voorkomt, krijg je een waarschuwing waar er precies geschoten wordt, hoeveel kogels er zijn afgevuurd en waar je je het beste kunt verstoppen.“
Samenvattend zegt hij over de uitrollende 5G-technologie: “De uitdaging zal worden: hoe gaan we al die toepassingen integreren. Dat vraagt heel veel technologie maar ook heel veel kennis en kunde.”
Registreer u voor een gratis bezoek aan het Telecom Infra event op donderdag 26 september in Breepark te Breda.