Industrieel ontwerpers, productontwerpers, elektronica-ontwikkelaars, software- en hardwarefabrikanten/leveranciers, ze waren donderdag te vinden op het User Interface Design event in De Basiliek te Veenendaal. Met een brede programmering in het lezingsprogramma was er voor elk wat wils.
Door: Dimitri Reijerman
Rene de Vries van Aito deed de aftrap. Hij vertelde over het toepassen van haptische touch-technologie in de automotive markt. Aito heeft daarvoor onder andere samengewerkt met Renault. De lezing van De Vries werd gevolgd door een voordracht van Joep Frens, werkzaam bij de faculteit Industrial Design van de Technische Universiteit Eindhoven. Hij liet zien de toeschouwers zien dat er volop alternatieve interactiemogelijkheden zijn buiten het scherm.
In het vervolgprogramma konden de bezoekers kiezen uit telkens twee lezingen per ronde. Jan Roelof Kortstra van Ko:work vertelde bijvoorbeeld over het in beeld houden van de gebruiker bij het ontwerpen van professionele user interfaces. Dat kan bijvoorbeeld door gebruikers goed te observeren of door personas in te zetten.
Sonno Witjes van ontwerpstudio DUNC gaf interessante praktijkvoorbeelden van user interface design voor specifieke doelgroepen, zoals een apparaat om audioboeken af te spelen voor blinden en slechtzienden. Hans van de Mortel, werkzaam bij Metafas, hanteerde de intrigerende subtitel ‘brug tussen mens en machine’ in een voordracht over printed electronics. Ook Quad Industries, vertegenwoordigd door Arne Casteleyn, dook in de wereld van flexibele printed electronics.
Virtual Reality en productontwerp
Aan het einde van de dag waren er nog twee lezingen te bezoeken in de grote zaal. Henrik Goul toonde een nieuwe manier van productontwikkeling door deze te virtualiseren in een virtual reality-omgeving. Goul toonde daarbij de virtuele testomgeving door een Oculus Rift-helm op te zetten. Scott Saverie tenslotte vertelde over nieuwe features in het softwarepakket Invision.
Tijdens de dag was er op de kennismarkt een dertiental standhouders aanwezig. Naast het zelf uitproberen van virtual reality-ontwikkelomgevingen konden bezoekers ook de laatste displaytechniek bekijken of zich verdiepen in geprinte circuits.
De vijfde editie van het User Interface Design event toonde goed welke nieuwe technieken binnen het user interface-domein kansrijk zijn, niet alleen omdat zij de kosten kunnen verlagen maar ook betere producten kunnen opleveren. Volgend jaar krijgt dit event ongetwijfeld een vervolg.