Het maken van een simpele user interface voor technologische producten is een kunst. Een bedrijf als Apple staat erom bekend om nieuwe technologieën toe te passen die het gebruikersgemak verhogen en daarnaast het product onderscheidend maken. Een winnende interface kan alleen tot stand komen door een perfecte samenwerking tussen marketeers, designers en engineers. Maar voor hoe lang? De technologische ontwikkelingen gaan snel. Op 1 april krijgt de bezoeker van het User Interface Design Seminar antwoorden en oplossingen uit de markt.
Gebruiker
Volgens Michel Varkevissser van Thales Research & Technology NL wordt in deze tijd van complexe, technologische ontwikkelingen, vaak een detail over het hoofd gezien: de eindgebruiker (en zijn beperkingen). Een veelgehoorde klacht van eindgebruikers is dat het systeem dat ze moeten bedienen niet aansluit op hun dagelijkse werkzaamheden. Hierdoor moeten ze hun eigen ‘workarounds’ vinden om tóch hun werk naar behoren te kunnen doen. Tijdens het User Interface Design Seminar laat Michel Varkevisser aan de hand van sprekende voorbeelden zien waarom het veelal niet lukt om de kloof tussen systeem en eindgebruiker te overbruggen. Om de klooft te overbruggen ligt een deel van het antwoord bij de beleefwereld van de eindgebruiker. Hoe minder de User Interface aansluit op de beleefwereld van een eindgebruiker, hoe groter de kans dat het systeem verkeerd gebruikt wordt.
Proces
Het ontwikkelen van een nieuwe interface is een complex proces. Het ontwikkelen van een User Interface is een samenspel tussen commercie en techniek. Maar waar start het proces? Om de concurrentie voor te zijn is het voor de marketeer van belang om op de hoogte te zijn van de laatste technologische ontwikkelingen. Om in te schatten of de nieuwe technologie toepasbaar en haalbaar is moeten de extra kosten en baten tegen elkaar af worden gezet. Maar hoeveel levert een nieuwe interface op? Uiteraard zijn ook de vormgevers hierbij betrokken. Marco Dominicus van Océ Technologies laat tijdens het seminar zien hoe dit proces er bij Océ Technologies uit ziet en hoe dit proces de laatste jaren is geëvalueerd.
Nieuwe mogelijkheden
Een vraag hoe de User Interface er volgend jaar uit ziet is door een bedrijf vaak goed te beantwoorden maar de vraag hoe de gebruiker het product of systeem over 5 jaar aanstuurt is lastiger. Volgens de laatste spreker Keimpe de Heer, van De Heer Projecten, is de onzichtbare interface de volgende stap. Keimpe de Heer vertelt in zijn lezing over de ontwikkelingen in digital user interface design aan de hand van concrete voorbeelden waar zijn bedrijf momenteel aan werkt. Van simpele keyboard interactie, tot gesture control experimenten of de draadloze besturing van robots via gedachten. Keimpe laat prototypes zien die een toekomst schetsen waarin technologie steeds minder zichtbaar is aan de oppervlakte en we met ons lichaam transparant en onmiddelijk interactie kunnen hebben met digitale informatie.
Tijdens het seminar worden bezoekers door middel van negentien lezingen op de hoogte gebracht over de laatste ontwikkelingen op het gebied van User Interface Design.
Aanmelden voor het seminar is gratis doet u hier.