16 januari, 2015 door Anita Aarts
User interface design heeft vele gezichten en kent een breed scala aan aanspreekvormen. Zo is het algemeen bekend onder GUI (Graphical User Interface) ofwel grafische gebruikersinterface – de zichtbare bovenste laag van software. Maar ook als Man Machine Interface (MMI), Human Machine Interface (HMI), User Interaction Design (UID) en User Experience (UX of UI). Deze diversiteit weerspiegelt de invulling van het bedieningspaneel van een product: iedere gebruiker heeft namelijk specifieke wensen en eisen. Bovendien vraagt elk product om een eigen, herkenbare look en feel die veiligheid, menuopbouw en eenvoudige handelingen logischerwijs moet laten zien. Hoe vertaalt dit zich naar de praktijk?
Keep it simple
Een van de belangrijkste basisprincipes is ‘hou het simpel’. Dat klinkt gemakkelijk, maar in de praktijk blijkt juist het tegenovergestelde. Het is namelijk ontzettend moeilijk een applicatie eenvoudig, helder en vriendelijk te maken voor de gebruiker. Dit betekent keuzes maken en daar is moed voor nodig.
Hét raakvlak tussen de gebruiker en computer
User interface is tenslotte het bedieningspaneel van een product, hét raakvlak tussen de gebruiker en het apparaat. Het portret, het gezicht van een machine. Een gebruiksvriendelijke user interface overstijgt dus het obligate imago van mooie plaatjes bovenop de softwarelaag. Dit wordt dikwijls onderschat. Door de jaren heen wordt techniek namelijk vaak eenvoudigweg ‘gestapeld’ waar het ‘zien’ van de techniek door de gebruiker alleen maar toeneemt.
De kracht van ‘natuurlijke’ handelingen
Nu willen gebruikers juist weinig techniek zien. Dat zit hen alleen maar in de weg. Voor de gebruiker moet het product gewoonweg eenvoudig en vloeiend werken zonder dat hij bang hoeft te zijn om fouten te maken. De kracht zit hem dus vooral in de ‘natuurlijke’ handelingen. Logisch, maar een hele uitdaging. Zo komt een goede user interface tot stand door overleg, onderzoek en besluitvormingsprocessen. Niet alleen dienen gebruikers betrokken te worden bij het ontwerpproces. Tevens moeten stijlelementen hun vorm en functie behouden. Door snelle visualisatie kunnen immers veel specificaties in no time naar boven worden gehaald. Om hoofdzaken van bijzaken te scheiden, wordt in de ontwerpfase veel geschoven in het ontwerp. Breed beginnen en zo filteren naar de juiste keuzes, is dan ook het devies.
Is gebruiksvriendelijkheid meetbaar?
Jazeker! In ziekenhuizen bijvoorbeeld moet men bij aanschaf van medisch apparaat aantonen dat een bepaald product gebruiksvriendelijker is dan de ander (Volgens het Convenant ‘Veilige toepassing van medische technologie in het ziekenhuis’). Daarnaast zijn er testprotocollen ter beoordeling van user interfaces. Deze testen helpen inkopers om de verantwoording van de keuze op usability-aspecten te onderbouwen. Met deze aanpak komt ook patiëntveiligheid centraal te staan bij de aanschaf van medische apparatuur.
Anita Aarts, user interface designer
Anita Aarts is professioneel user interface designer. Zij is gespecialiseerd in interfaces met een hoge dosis gebruiksgemak voor diverse toepassingen en legio doelgroepen. Onder de bedrijfsnaam Zuidzeven heeft ze de afgelopen jaren een kleurrijk palet aan aansprekende grafische interfaces ontworpen en toegepast voor een keur aan opdrachtgevers waaronder Philips Design, Volvo, A.S. Watson, UMC Utrecht, Erasmus ziekenhuis, Delem, Concept Engineers en Sapiens.
Sommer Benelux
Anita Aarts geeft begin april 2015 namens Sommer Benelux B.V. een lezing op de komende User Interface Design seminar in Den Bosch. Sommer Benelux vindt dat technisch perfecte bedieningspanelen (user interfases) en productidentificatie ontstaan door het ideale samenspel van alle factoren waaronder technologie, materiaal, design, productontwikkeling, constructie en productie. Als specialist hebben we niet alleen de benodigde kennis en vaardigheden in huis maar beheersen ook de spelregels om klanten een stevige stap voorwaarts te laten maken. Op productniveau kijken we vooral naar de hardware kant. Een factor die echter minstens zo belangrijk is, is de juiste softwareontwikkeling en gebruiksvriendelijke design van deze user interfases. Anita Aarts is hierin gespecialiseerd. Sommer Benelux is dan ook trots dat zij haar kennis met ons allen willen delen.
Contactpersoon
Anita Aarts, www.zuidzeven.nl
0493 – 72 30 27