Minister Wiebes heeft afgelopen 30 maart de kabinetsvisie op het gebruik van waterstof bekendgemaakt. Het Kabinet laat in deze visie merken dat waterstof een cruciaal onderdeel is in de transitie naar een duurzamere energievoorziening.
Er is in de kabinetsvisie veel steun voor initiatieven op het gebied van energietransitie. Waterstof moet daarbij in de nabij toekomst een expliciete rol gaan vervullen in de Nederlandse economie. Deze visie laat zien dat er veel ambitie is op het gebied van waterstof, maar ook dat dit een langetermijnambitie is.
Wat is de overheid nu precies van plan? Waar ligt deze ambitie precies? In het bestaande Klimaatakkoord is al een cruciale rol weggelegd voor waterstof. Hetgeen onderschreven wordt door een brede groep stakeholders. De beleidsagenda aangaande waterstof kent vier hoofdlijnen. De eerste is wet- en regelgeving. Hierbij is van belang dat er onderzocht gaat worden hoe het bestaande gasnet kan worden ingezet in de waterstofketen. Ook is het van belang dat er de juiste garanties van oorsprong en certificering voor waterstof worden opgesteld. Dit geldt tevens voor de marktordening en veiligheid (beheersing van risico’s).
De tweede prioriteit is het bijdragen aan de opschaling en realisatie van de kostenreductie van groene waterstof (CO2-vrij geproduceerd). Hierbij kan gedacht worden aan het opzetten van een instrumentarium voor onderzoek en demonstratieprojecten. Dit kan ook weer gebruikt worden in de toekomstige uitrol en opschaling van dit type waterstof.
De derde prioriteit is de verduurzaming van het eindverbruik zodat waterstof direct toepasbaar wordt. Hierbij moet vooral gedacht worden aan gebruik in de volgende gebieden: gebouwde omgeving, transport, elektriciteitssector, agrosector, havens en industrieclusters. De laatste prioriteit richt zich op het ondersteunde beleid. Hierbij kan gedacht worden aan de internationale strategie waarbij wordt ingezet op mondiale samenwerkingsinitiatieven. Maar ook regionaal beleid, zoals in Noord-Nederland. Daar wordt op dit moment gewerkt aan een nieuw economisch perspectief met daarin een prominente rol voor waterstof.
Hoe nu verder met deze visie? Dit overheidsdocument zet in ieder geval een beleidskader neer met daarbij duidelijke prioriteiten. De komende periode wordt gebruikt voor het ontwikkelen van een nationaal waterstofprogramma en het uitwerken van de eerder geformuleerde beleidspunten. Mocht hier meer over bekend zijn dan laten wij u dit weten.
Lees hier de gehele kabinetsvisie.