Metrologie, betrouwbaar meten
Consumenten en professionals moeten erop kunnen vertrouwen dat liters en kilo’s echt kloppen. Bijvoorbeeld als ze tanken bij een benzinepomp. Voor de energiemaatschappij én voor de consument is een juiste meting van het energieverbruik belangrijk. De overheid verplicht bedrijven daarom goedgekeurde meetinstrumenten en wettelijk vastgestelde meeteenheden te gebruiken. Daarover gaat het bij metrologie, de leer van maten, metingen en meetfouten.
Meetinstrumenten voor eerlijke handel
Betrouwbaar meten draagt bij aan eerlijke handel. De overheid stelt de volgende voorwaarden:
- Goedgekeurde meetinstrumenten
Bijvoorbeeld een benzinepomp die bij 20 liter benzine op de teller ook echt 20 liter afgeeft.
- Wettelijke meeteenheden
Een winkel mag bijvoorbeeld geen ‘ons’ vleeswaren aanbieden. Dit moet 100 gram vleeswaren zijn, omdat de kilogram de wettelijke meeteenheid is.
- Gelijke meetstandaarden
Een standaard als de kilogram moet overal hetzelfde zijn. Dit bepaalt hoe geloofwaardig het meetresultaat is. Deze standaarden zijn internationaal afgesproken.
Metrologiewet biedt rechtszekerheid
De Metrologiewet biedt consumenten en bedrijven meer rechtszekerheid. Zo zijn energiemaatschappijen bijvoorbeeld verplicht om geijkte meters te gebruiken. Op die manier weten zowel de klant als de energiemaatschappij dat de gebruikte hoeveelheid elektriciteit juist gemeten is. Ook moeten metingen opgeschreven worden in de juiste meeteenheid. Voor elektrische stroom is dat bijvoorbeeld de ampère en voor lengte is dat de meter.
De belangrijkste doelen van de Metrologiewet zijn:
- voorwaarden stellen voor een eerlijke handel;
- consumenten beschermen;
- het vertrouwen in meetinstrumenten vergroten.
- voorwaarden stellen voor een eerlijke handel;
- zorgen voor rechtszekerheid.
Ministerie van Economische Zaken