SOLAS-verdrag op 1 juli 2016 in werking getreden
In een vorige nieuwsbrief van de VLW is het SOLAS-verdrag reeds aangehaald. Het wegen van containers voor zeeschepen is vanaf 1 juli 2016 internationaal verplicht. De publicatie in de Staatscourant (Nr. 30677 van 17 juni 2016) bood nog onduidelijkheid over de toelatingen, certificeringen en het toezicht op weeginstrumenten. De voorzitter van de VLW en betrokken personen van FHI en MKB-Nederland hebben daartoe contact gehad met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. De uitkomsten van de contacten hebben meer duidelijkheid gegeven.
Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu is in overleg met het Ministerie van Economische Zaken, om de procedures uit te voeren conform weeginstrumenten ten behoeve van onder andere handelsdoeleinden. Vanzelfsprekend streeft men naar eenheid in wet- en regelgeving. Het resultaat van de bespreking kunnen we later melden, waarbij het bestuur van de VLW een positieve verwachting heeft ten aanzien van herkenbare procedures.
Het doel van de weegplicht vormt het waarborgen van de veiligheid op zee en de kade, alsmede het zorgen dat de stabiliteit van zeeschepen niet in gevaar komt, doordat de stapels containers aan boord te zwaar zijn of de container sjorringen het begeven. Dergelijke situaties ontstaan doordat de werkelijke gewichten van containers die aan boord geplaatst zijn niet overeenkomen met de in de scheepsdocumenten door de verlader opgegeven bruto gewichten.
De VLW leden zien daarin het belang van hun vakgebied, waarbij goede procedures rond het waarborgen van juiste weeginstrumenten en meetresultaten gewenst zijn.
7 tips voor een efficiënte reiniging
15 juli, 2016 door Mettler-Toledo B.V.
Wanneer u uw apparatuur reinigt, is het van essentieel belang dat u alle verontreinigingen uit de productie weert. De frequentie, de zorgvuldigheid en het soort reiniging in uw vestiging kan productiviteit negatief beïnvloeden. Als u uw weegschalen snel en effectief kunt reinigen, kunt u ze ook zo snel mogelijk weer gaan gebruiken. Lees over de 7 factoren die u in overweging moet nemen voor de reiniging van uw weegschalen, zodat het reinigingsproces wordt versneld zonder aan effectiviteit te verliezen.
Het white-paper is te downloaden op de site van Mettler-Toledo.
Tafelweegschalen, vloerweegschalen en terminals ontworpen met oog op de hygiënische vereisten zijn voorzien van grote, eenvoudig reinigbare voeten en een robuuste behuizing zonder verborgen hoekjes, scherpe hoeken en openingen. Mettler-Toledo haalt in hun nieuwsbericht op de website van de VLW oplossingen aan voor hygiënisch gevoelige werkomgevingen. De oplossingen voldoen aan de nieuwste richtlijnen en maken een efficiëntere reiniging mogelijk. Tegelijkertijd wordt naleving van de wereldwijde voedselveiligheidsnormen gegarandeerd en wordt het verbruik van reinigingsmiddelen gereduceerd.
De krachtopnemer/load cell
De basis van een modern massa meetsysteem is het omzetten van een kracht in een elektrische grootheid. Hiervoor zijn in het verleden diverse manieren beproefd, onder andere door het meten van de amplitude bij trillende snaren, lineair variabele verschiltransformatoren en rekstrookkrachtopnemers. Daar in de industrie behoefte bestaat aan een systeem dat ongevoelig is voor vervuiling en vocht op het meetpunt, ligt het voor de hand er één te kiezen dat op het meetpunt volledig statisch en tevens robuust en klein is. Aan al deze eisen voldoet de rekstrookkrachtopnemer.
De werking van de rekstrook berust op een ontdekking van Lord Kelvin uit 1856: de elektrische weerstand van metalen geleiders verandert wanneer deze vervormd worden. Dit gegeven is na 1939 verder aan het Masachusets Institute of Technology door dr. A.C. Ruge uitgewerkt. Hij bevestigde voor het eerst metalen weerstanden op eigen dragermateriaal. Het resultaat was een vervormbare weerstand, waarvan de eigenschappen nauwkeurig door beproeving vast te stellen waren. De moderne rekstrook wijkt niet principieel van die van Ruge af, al wordt hij nu door middel van een fotochemisch proces op een hoogwaardige kunststofdrager vervaardigd en zijn zowel maten als toleranties aanzienlijk kleiner.
Op figuur 6 ziet u een rekstrook afgebeeld. Dergelijke sensoren worden veel in grove vorm voor tijdelijke metingen, bijvoorbeeld voor het bepalen van krachten en momenten in assen, draagconstructies en liggers, toegepast. Men pleegt ze op het te meten object te plakken. Voor vast opgestelde meetopstellingen voldoet zo’n direct aangebrachte rekstrook niet door gebrek aan nauwkeurigheid op de langere termijn. Dit komt onder andere doordat de ondergrond niet altijd voldoende vlak is, de bevestiging niet goed hecht en men temperatuurverschillen niet afdoende kan compenseren. Aan deze bezwaren komt men tegemoet door fabrieksmatig vervaardigde rekstrookkrachtopnemers te leveren, die eenvoudig zijn in te bouwen. Hierin vervormt de belasting een opnemerkern waarop een aantal rekstrookjes is aangebracht. De opnemerkern bestaat uit een speciale legering, waarvan de hysterese en kruip minimaal moeten zijn. Het behoeft geen betoog, dat enige verontreiniging in het metaal onaanvaardbaar is en de maatvoering van de kern binnen zeer enge toleranties ligt. Uit efficiëntie overwegingen combineert men de kern overigens meestal met de behuizing.
Normaal gebruikt men van het lineaire gedeelte van de kromme slechts het onderste deel, zoals in de schets is aangegeven. Wanneer de kern wordt belast, zal zij vervormen overeenkomstig de wet van Hooke, zie figuur 8 en figuur 9.
Dus (a): Δ ׀ =Ø. ׀ E
Hierin is
Ø= mate van belasting.
׀= oorspronkelijke lengte.
E = elasticiteitsmodule.
De weerstandsverandering van de rekstrook (b) is
ΔR= R.K. Δ׀.
I
Hierin is
R = oorspronkelijke weerstand.
K = rekstrookconstante.
Voegen wij (a) en (b) samen, dan volgt:
ΔR= R.K. Ø.
E
Daar R, K en E constant zijn, moeten Δ R+Ø evenredig wezen. Door vier rekstroken in een volle brug van Wheatstone aan te sluiten, zoals in fig. 10, wordt de gevoeligheid van de opnemer aanzienlijk verbeterd. Montage vindt zodanig plaats, dat de rekstroken paarsgewijs (halve brug) tegengesteld vervormen. Figuur 11. Hierdoor ontstaat een gunstige verhouding tussen de vervorming en de gevoeligheid.
Figuur 6 = normaal e gerekte rekstrook
Figuur 8 = rek is weerstand verandering
Figuur 9 = wet van Hooke
Figuur 10 = rekstroken in een brug
Figuur 11 = ringkern vervormd