Op woensdag 11 mei organiseren wij voor de leden van de Nederlandse EMC-ESD vereniging, PLOT- vereniging en EMVT-vereniging een zeer interessante bijeenkomst over het systeem rond de CE-markering en productaansprakelijkheid bij elektronica producten.
De nadruk ligt op wetgeving en certificeren van elektronica producten met een CE-markering. Voor de elektronica bedrijfsketen in de Benelux gaat dat dus ook direct over productaansprakelijkheid en een level playing field.
Er zijn veel Europese richtlijnen en Nederlandse wetgeving waar producten aan moeten voldoen die in Nederland (of Europa) op de markt worden gezet. Ten eerste zijn alle richtlijnen, wetten, normen en standaarden bedoeld voor veiligheid, gezondheid en milieubescherming. Ten tweede wenst Europa een gelijk speelveld met vrije doorstroom van goederen door de Europese gemeenschap.
Daarvoor wordt een systeem van CE-markering en certificering gebruikt. Deze bijeenkomst legt de focus op dat systeem: op welke wijze wordt de certificering verzorgd, welke aanpak wordt bij de ontwikkeling gevolgd, hoe vindt de handhaving plaats, wat gebeurt er in de praktijk en welke grotere ontwikkelingen zijn er te benoemen?
Programma:
Ontvangst vanaf 9 uur
09.30 uur - Blik op geschiedenis, toekomst en maatschappelijk belang CE-markering
De CE-markering is bepalend voor de toegang tot de Europese markt. Centraal daarbij staat het borgen van naleving en het borgen van een level playing field voor de Europese markt. In deze presentatie geven de sprekers een neutrale blik op zowel het belang van CE-markering als de ontwikkelingen.
Jolien Huisman & Roger Zee (Ministerie van Economische Zaken)
10.00 uur - Productaansprakelijkheid
Krachtens de wet is de producent/fabrikant aansprakelijk voor schade die wordt veroorzaakt door een gebrek in het product dat hij in het verkeer heeft gebracht. Dat klinkt logisch, maar is het niet altijd. Wie wordt bijvoorbeeld als producent aangemerkt, en wanneer is een product gebrekkig? CE zegt iets over de veiligheid die men daarvan mag verwachten. Maar wat mag je precies verwachten? Uitgangspunt bij de beantwoording van die vraag is de redelijke gebruiker, of de gemiddelde consument. Welke andere omstandigheden spelen een rol bij het vaststellen of sprake is van een gebrekkig product. De gebruiksaanwijzing, het etiket? Hoe zit het met de schade? In het tijdsbestek van 20 minuten passeren deze en andere daaraan gerelateerde onderwerpen de revue.
Bob van der Kamp (Lexsigma advocaten)
10.30 uur - De rol van testen en certificeren bij CE-markering
‘Ons product is CE-gecertificeerd’ of ‘de componenten die wij inkopen hebben al een CE-keurmerk’. Uitspraken als deze passeren regelmatig de revue, maar ze zijn onjuist geformuleerd.
Als Notified Body voor meerdere Europese richtlijnen en als geaccrediteerd testlaboratorium voor een groot aantal internationale standaarden praat Kiwa graag mee over CE-markering en het proces rondom CE-markering. Welke misvattingen rondom CE-markering zijn er en welke certificaten bestaan er dan wel? Wat zijn geharmoniseerde standaarden en wat is de toegevoegde waarde van (vrijwillige) certificering? U krijgt in de presentatie uitgebreid antwoord op deze en andere vragen rondom CE-markering!
René Dijkstra (Kiwa)
Pauze
11.15 uur - Toezicht: hoe worden producten die de interne markt op komen gecontroleerd?
Een product kan via alle EU landen de Europese interne markt binnenkomen, maar hoe is dat voor Nederland georganiseerd? Hoe zit de organisatie van het toezicht en de handhaving in elkaar? Werkt het systeem in de Unie? Wat wordt van marktdeelnemers als fabrikanten, importeurs en distributeurs verwacht en wat kunnen zij zelf doen om de naleving te bevorderen?
Gerard Kuipers (Agentschap Telecom)
senior adviseur Toezichtbeleid en Sancties, lid ADCO RED, TCAM en EG RE voor NL
11.45 uur - Verstoringen bij statische elektriciteitsmeters
Het continue op de markt verschijnen van nieuwe producten, blijft de juiste werkwijze van producten op de proef stellen. Onderzoeken naar elektriciteitsmeters toonden eerder aan, dat geleide elektromagnetische verstoring een negatieve invloed op sommige meters kan hebben. Vanuit VSL is in de context van een internationaal project onderzoek uitgevoerd, om die veronderstelde effecten te valideren. Dit onderzoek geeft een duidelijk beeld van goed werkende apparatuur, verstorende apparatuur en verbeteringen van testmethoden.
Helko van den Brom (VSL)
12.15 uur - Maatschappelijke impact, het verhaal vanuit het ‘klanten-perspectief’
Als voorzitter van de EMC-ESD Vereniging heeft de spreker zowel ervaring uit de eigen praktijk als meerdere voorbeelden van andere leden. RH Marine heeft een diversiteit aan technische producten nodig, om de eigen diensten naar hun klanten te kunnen garanderen. De producten moeten zodanig goed zijn, dat ze op open zee niet tot allerlei problemen leiden. Vanuit de leden zijn er voorbeelden met andere omstandigheden.
Jan-Kees van der Ven (RH Marine)
12.45 uur: Lunch
Aanmelden
De bijeenkomst vindt plaats bij FHI, Federatie van Technologiebranches in Leusden. Leden van de Nederlandse EMC-ESD vereniging, PLOT- vereniging en EMVT-vereniging kunnen zich voor deze bijeenkomst aanmelden per mail. Na uw aanmelding ontvangt u van ons nog een bevestiging.