De eerste editie van het event ‘Energie in Industrie’ was gericht op technische oplossingen om minder energie te verbruiken en andere energiebronnen in te zetten. De huidige tijd is alweer anders dan een jaar geleden. In het najaar van 2022 spraken we over energie-intensieve sectoren en de ramp die over de betrokken bedrijven heen kwam. We moesten ook heel snel de voorraden aanvullen, anders zouden we niet door de winter komen.
De actualiteit toont aan, dat we ons weer een keer hebben laten meeslepen in het heetst van de strijd. Dat doen we altijd nog zelf, maar het gebeurt wel wat vaker, zo lijkt het.
Als je het ‘thema Energie’ op de lange termijn beschouwt, gaat het niet om de kosten op een willekeurig moment, maar om duurzaamheid en beschikbaarheid. Het najaar van 2022 heeft ons dat besef meegegeven en de breedte van de industrie wil niet op de lange termijn in die hoek zitten waar de klappen vallen.
Je zal dus maar bij Tata Steel werken en spreker zijn op dit event. Carlet Hoes pakte die handschoen op en dat deed zij met verve. In haar presentatie ging zij transparant in op de realiteit. Dat betekende ook dat zij met een data-gedreven benadering de verbeteringen wilde tonen. Ze kreeg diverse kritische vragen en men was oprecht nieuwsgierig, waarin Tata Steel dan oplossingen ziet.
De dialoog werd met respect voor de maatschappelijke uitdagingen aangegaan. De industrie is namelijk ook onderdeel van de oplossing. Zo lang de mensheid niet zonder olie, gas, staal en voeding kan, zal de breedte van de keten nodig zijn om naar een nieuwe situatie te bewegen.
Haar aanpak werd gewaardeerd. Dat bleek onder andere uit het grote aantal selfies die de bezoekers met Hoes wilden maken. De andere spreker bij wie ik dat zag gebeuren was astronaut André Kuipers.