“De EMS-industrie zucht onder de lange levertijden, stijgende prijzen van grondstoffen en het personeelstekort, maar er zijn ook hoopvolle trends te zien in de statistieken voor 2022.” Dit concludeerde Dieter Weiss tijdens zijn eindejaarslezing van het afgelopen EMS-clusteroverleg. Weiss is oprichter en directeur van in4Ma, het grootste onderzoeksbureau voor de EMS-industrie in Europa. Hij is een internationaal bekend specialist op het gebied van statistieken en trends binnen de EMS-industrie. Vanuit de FHI keken wij samen met Weiss en de clusterleden terug op een turbulent jaar, maar ook vooruit.
“De crisis van 2021 raakte vooral kleinere bedrijven,” zo stak Weiss van wal. ”Grotere bedrijven konden nog een tijd op hun voorraden teren. Hun omzet daalde wel maar ze maakten nog steeds winst. Voor kleinere bedrijven lag dit anders. Velen raakten in de rode cijfers en het is de vraag of en hoe snel ze hieruit kunnen opkrabbelen.”
De problemen binnen de supply chain van de EMS-industrie ontstonden in 2019 door de onverwacht hoge vraag naar componenten. Elektronicabedrijven zagen de vraag naar hun producten met gemiddeld 25 procent toenemen. Voor de automotive industrie lag dit percentage zelfs op 50 procent vanwege de populariteit van elektrisch rijden. De uitbraak van de coronapandemie stimuleerde de vraag n?g meer. Al deze ontwikkelingen samen brachten de toch al oververhitte EMS-markt tot een kookpunt.
Vraag ziekenhuizen
Weiss: “Mensen gingen tijdens de pandemie massaal thuiswerken. De vraag naar computers, airconditioners en andere elektronische apparaten rees de pan uit. Ook de vraag vanuit ziekenhuizen naar medische apparatuur nam toe door de toestroom van coronapatiënten. En dan komt er een moment dat de leveranciers de vraag niet meer aankunnen of de prijs disproportioneel opdrijven,” vervolgt Weiss. “De spanningen liepen soms hoog op, ook tussen bedrijven onderling. Alle bedrijven willen uiteindelijk hun klanten tevreden stellen.”
Als dat laatste niet meer lukt, zijn de gevolgen soms snoeihard. Ook dat ziet Weiss terug in de statistieken. “In de afgelopen twee jaar moesten 71 Europese EMS-bedrijven hun deuren sluiten en het einde is nog niet in zicht,” aldus Weiss. “We zitten op dit moment in het oog van de storm.”
Hoopvolle trends
Ondanks deze deprimerende cijfers, sloot Weiss zijn lezing af met een hoopvol bericht. “De omzet van bijna alle bedrijven is in 2021 gestegen ten opzichte van 2020.” Wederom zijn de grootste stijgers te vinden bij de multinationals met omzetcijfers van boven de 50 miljoen euro. Maar ook bij kleinere bedrijven vindt een voorzichtige kentering plaats in een opwaartse richting.
Het valt Weiss verder op dat Europese bedrijven vaker samenwerken om de problemen in de supply chain efficiënter het hoofd te kunnen bieden. Ook ziet hij dat een toenemend aantal ondernemingen hun fabrieken verplaatsen van Azië naar Europa of kiezen voor leveranciers die al gevestigd zijn in Europa. De ‘ver-Europeanisering’ van de EMS-sector heeft niet alleen te maken met de logistieke problemen rond de coronacrisis. “Bedrijven hechten steeds meer waarde aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Als je producten in Azië laat fabriceren, moeten ze per schip naar Europa worden gebracht. Dit draagt bij aan de CO2-voetafdruk. Ondernemers en hun klanten willen dit niet. De vraag is niet langer of we onze producten naar Europa verplaatsen, maar hoe snel.”
Grootste problemen bijna voorbij
Weiss verwacht dat de grootste problemen in de supply chain halverwege 2022 voorbij zullen zijn. “Ik zie de toekomst zonnig in. De vraag naar elektronische apparatuur blijft toenemen, maar er komt meer balans tussen vraag en aanbod.” Toch is een waarschuwing op zijn plaats: “Het personeelstekort blijft een probleem waar ik op de korte termijn geen oplossing voor zie. Ook moeten we als branche nadenken over mogelijkheden om de end-of-life van producten te verlengen, zodat we de negatieve impact op het milieu verkleinen.”
Wilt u graag kennismaken met Dieter Weiss en andere experts binnen uw vakgebied? Sluit u dan aan bij het EMS-cluster van de FHI. Als u nog geen lid bent, kunt u zich hier aanmelden.