Bij het streven naar een duurzamere labwereld, is ook het interieur belangrijk. Dat wordt wel eens vergeten, zegt Elise La Grouw-Bont, business developer sustainability bij INTOS, een full service specialist voor interieurafbouw en de inrichting van gebouwen in binnen- en buitenland.
La Grouw-Bont beschrijft de activiteiten van INTOS: “Van origine zijn we een interieurbouwer voor de zakelijke markt. We zijn goed in het totaalpakket bekijken, waardoor we steeds meer naar totaaloplossingen zijn gegroeid. We doen geen ontwerp, alleen de bouw. Inmiddels bouwen we ook voor ziekenhuizen, vliegvelden en laboratoria. Binnen de laboratoriummarkt doen we onder andere het interieur, zoals labtafels en zuurkasten van eigen ontwerp. Maar inmiddels zijn we bij INTOS ook actief met de combinatie van interieurbouw en maincontracting.”
Binnen dit marktsegment zijn er volgens La Grouw-Bont nog veel duurzaamheidsdoelen te behalen: “Als maakindustrie zijn we natuurlijk een vervuiler. Daar wil ik de mensen wat meer bewust van maken, want we zien dat vaak vergeten wordt dat een interieur ook heel vervuilend kan zijn. De vraag naar duurzame interieurbouw vanuit de markt is nog heel beperkt. Dat heeft met twee dingen te maken: Ten eerste zitten we aan het einde van de gehele cyclus. Vaak kosten het ontwerp en de bouw meer dan gedacht, en dan is het interieur vaak de sluitpost. Het tweede punt is te korte doorlooptijden.”
Materiaalkeuze
INTOS weet naar eigen zeggen al doelstellingen te behalen: “We proberen met andere materialen te werken, minder materiaal toe te passen en het zaagverlies te minimaliseren. Ook zorgen we dat ons afval goed verwerkt wordt waardoor er nieuwe producten mee gemaakt kunnen worden en de levensduur is te maximaliseren. INTOS kijkt dus verder dan het energieverbruik verminderen en het wagenpark aanpassen.”
De laboratoriummarkt heeft zo zijn eigen kenmerken, zegt La Grouw-Bont: “In de labwereld is het circulaire model aan de ene kant heel lastig en aan de andere kant juist heel gemakkelijk. Er worden hoge eisen gesteld aan de materialen, maar de ontwerpen zijn vaak relatief eenvoudig.”
Duurzaam Lab
INTOS doet mee aan het Duurzaam Lab-project. La Grouw-Bont daarover: “Als we bij een klant komen, kijken we wat we qua materiaal kunnen hergebruiken, bijvoorbeeld bij de herinrichting van een bestaand lab. Vaak is dat ook nog eens kostenbesparend en je vermindert concreet het materiaalgebruik. Bij het materiaal wat we niet kunnen hergebruiken, bekijken we of wijzelf of iemand anders er iets mee kan. Wellicht kan een timmerman er nog iets moois van maken.”
“Als we toch nieuw materiaal moeten inkopen, wat kiezen we dan? Helaas kun je in de labwereld niet vaak kiezen voor biobased materialen. We kijken dan bijvoorbeeld naar gerecycled staal, maar voor Trespa-platen is dat nog een hele lastige. Tenslotte bekijken we nog of we de CO2-footprint van de materialen die we nieuw aanschaffen nog verlagen. Het is bij een elkaar soms een flinke puzzel.”
En er valt volgens La Grouw-Bont nog veel winst te behalen in de labsector: “Geen branche is zo conservatief in zijn keuzes als de labwereld. Het is de branche waarbinnen we de minste duurzaamheidsaanvragen hebben, en dan bedienen we dus ook luchthavens. Daarom ligt bij ons een belangrijke rol om bedrijven daarvan bewust te maken.”
Duurzaam Lab Challenge
INTOS is een van de initiatiefnemers van de Duurzaam Lab Challenge. Met de Duurzaam Lab Challenge roepen wij laboratoria en leveranciers op om hun duurzame oplossingen, ideeën en handvatten te delen. Met de verzamelde verhalen leren anderen hoe zij óók stappen kunnen ondernemen. Lees hier alles over deze challenge en stuur ook uw eigen initiatief in.
Of doe mee aan de workshop Duurzaamheid in het Lab op woensdagochtend 28 september. Tijdens deze workshop gaan we op een interactieve manier met elkaar aan de slag met het thema. U krijgt tips en tricks om de eerste stappen te zetten richting duurzaamheid in uw eigen laboratorium. Inschrijven voor een bezoek aan de WoTS en deze workshop is kosteloos en kan via dit formulier.