Technologie speelt een steeds grotere rol in de gezondheidszorg. Het is al geen uitzondering meer als een arts je bloedsaturatie checkt via een elektronische pleister of als sokken informatie doorgeven over je stressniveau. Elektronica biedt grote medische, praktische en financiële voordelen, maar er zijn ook uitdagingen – zo bleek tijdens het Medische Elektronica event, op 7 februari in Leusden. Bekijk hieronder de aftermovie.
Meer dan tweehonderd bezoekers en exposanten vonden afgelopen dinsdag hun weg naar FHI. Het was de eerste keer dat het event in fysieke vorm plaatsvond, maar het zal zeker niet de laatste keer zijn. De presentatiezalen zaten tot de nok vol met publiek en ook de stands van de exposanten werden druk bezocht. De hele keten was vertegenwoordigd op het event: van ontwikkeling tot en met productie. Uit de reacties achteraf bleek dat bezoekers deze afwisseling erg waardeerden.
Betere kwaliteit van leven met wearables
Dr. Natallia Uzunbajakava van TNO Holst Centre beet het spits af met een technisch inhoudelijke lezing over wearables. Nederlanders worden steeds ouder, maar brengen gemiddeld ruim de helft van hun leven in slechte gezondheid door. Uzunbajakava legde uit hoe wearables een rol kunnen spelen bij het verbeteren van de levensstijl en gezondheid van mensen. Ter illustratie liet ze twee recent door TNO ontwikkelde wearables zien. Een elektronische pleister die 24 uur per dag een echo maakt van een gebied op het lichaam. En een patch die de hartslag, hartslagvariabiliteit, beademingspatroon, bloeddruk , SpO2 en core body temperatuur meet. Allemaal belangrijke ‘parameters’ die een indicatie geven van de gezondheid van de patiënt.
Over slimme sokken, ontwerpfouten en early involvement
Na de openingslezing splitste de groep zich in drieën voor de parallelle presentaties. Drie lezingen sprongen eruit: Luc van Meer van Metafas sprak over slimme sokken die stress meten. Een uitkomst voor mensen die minder mobiel zijn of kampen met mentale problemen en die op een comfortabele manier 24/7 monitoring nodig hebben. Ook de lezing van Erick Bockweg van Zign Innovations trok de aandacht. Bockweg vertelde over het grote belang van een gestructureerd ontwikkelingsproces van medische elektronica die gekoppeld dient te worden. Als dit proces vanaf het begin goed verloopt, voorkom je onnodige kosten, tijdverspilling en bovenal: frustratie. Ook Nico Zeeders en Maria Dullaert benadrukten het grote belang van early involvement tijdens het ontwikkelingsproces van medische elektronica. Het laatste wat je wilt, is een product ontwerpen dat niet geproduceerd kan worden door ontwerpfouten.
Veel reacties
Na de pauze startte het middagprogramma met dezelfde parallelsessies als in de ochtend, maar voor een nieuw publiek. Plenaire spreker Erik Gelderblom van RadboudUMC sloot het event af met een prikkelende lezing over de toepassing van medische elektronica binnen ziekenhuizen. De voorbeelden die Gelderblom aandroeg, riepen veel reacties op vanuit het publiek en toonden eens te meer aan hoe sterk het onderwerp medische elektronica leeft in de sector.
Download de presentaties
Kon je niet bij het event aanwezig zijn? Niet getreurd, want gezien de enthousiaste reacties en de hoge opkomst was dit zeker niet de laatste keer dat we het event organiseren. Tot die tijd kan je nagenieten van de online presentaties. Klik op de lezing in het programma en de link verschijnt onderaan de pagina.
Wil je volgend jaar langskomen of meedoen? Houd dan onze activiteiten in de gaten en schrijf je in voor de nieuwsbrief.