Mkb’ers die minimaal 12,5 procent van de omzet aan energie kwijt zijn, krijgen vanaf 1 november een maximale compensatie van 50 procent van de energiekostenstijging boven een vastgestelde drempelprijs. Er is een maximum van 160.000 euro per onderneming beschikbaar via de nieuwe regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK).
De TEK-regeling loopt vanaf november 2022 tot en met december 2023. De regering verwacht dat de kosten kunnen oplopen tot 3,1 miljard euro. Omdat de regeling eerst goedkeuring moet krijgen van de Europese Commissie, zal de TEK-regeling pas in het tweede kwartaal van volgend jaar worden geopend. Tot die tijd kunnen mkb-bedrijven (tot maximaal 250 werknemers) bij de Belastingdienst een verzoek indienen tot uitstel. Ook zouden banken en financiële instellingen soepeler omgaan met verzoeken tot bijvoorbeeld voorschotten.
Den Haag denkt dat enkele tienduizenden bedrijven in aanmerking komen voor de TEK-regeling. Wel moeten bedrijven naast meer dan 12,5 procent aan energiekosten kwijt zijn in hun omzet, ook een jaarlijks verbruik hebben van 5.000 kuub gas of 50.000 kilowattuur aan elektriciteit. De drempelprijs is vastgesteld op 1,19 euro per kuub gas en 0,35 euro per kilowattuur elektriciteit. Voor landbouwbedrijven geldt verder een Europees maximumbedrag van 62.000 euro aan steun.
De regeling wordt uitgevoerd door de RVO. De organisatie heeft inmiddels een informatiepagina ingericht waar meer informatie over de TEK zal verschijnen. Ook de KvK kan ondernemers helpen.
Het is niet uitgesloten dat de regeling na 2023 wordt verlengd: tegen RTL Z gaf staatssecretaris Van Rij van Financiën aan dat verlenging een mogelijkheid is als er de economische noodzaak toe is.