Bas Haring, hoogleraar en volksfilosoof, sloot op dinsdag 22 november na een lange dag van vergaderen de FHI Ledennetwerkbijeenkomst af in Driebergen. Haring sprak in zijn betoog van een uur technologie, inclusief uiteraard techneuten, de voordelen van kleine (familie)bedrijven en kunstmatige intelligentie.
Haring begon met een verhaal over de Nieuw-Zeelandse econoom William ('Bill') Phillips. Hij bedacht de Moniac (Monetary National Income Analogue Computer). Via dit zelf in elkaar geknutselde apparaat wist Phillips de economische theorieën van Keynes uit te leggen. Ook is hij bekend van de Phillips-curve waarin hij aantoont dat als de werkloosheid daalt, de inflatie stijgt, en omgekeerd. Haring meende dat de Moniac weer bewees hoe je met allerhande onderdelen theorie kan visualiseren.
In het tweede deel van zijn lezing ging de filosoof dieper in op kunstmatige intelligentie en robotica. Hij haalde roboticus Rodney Brooks aan en hield een betoog voor heel veel kleine robots die in grote getalen slimmer opereren. Ook sprak Haring over de enorm snelle ontwikkelingen in de chipmarkt waarbij steeds kleinere chips elk jaar krachtiger worden. Toen iemand uit het publiek de ontwikkeling van Micro-elektromechanische systemen (MEMS) aanhaalde, was Haring helemaal enthousiast.
In een uitstapje over het onderwerp meten behandelde Haring de Nederlandse tuinarchitect Mien Ruys. Met haar eigenzinnige ideeën over hoe tuinen en parken in te richten, en door anders naar ruimte te kijken, ontstaan nieuwe inzichten. Verder stelde hij dat meten anders kan door niet altijd heel dure en specialistische meetapparatuur te gebruiken, maar door heel veel metingen uit te voeren met talloze kleine maar minder nauwkeurige apparaatjes. Het menselijk lichaam dat warmte en koude ‘meet’ met talloze sensoren diende als voorbeeld.
Haring sloot zijn betoog af met bespiegelingen over kleine organisaties, het mkb en familiebedrijven. Hij stelde dat juist kleine ondernemingen in staat zijn om sneller te verduurzamen, omdat zij wendbaarder en innovatiever zijn. Haring vergeleek het mkb met kleine afgelegen eilandjes, waarop de kans groter is dat er bijzondere diersoorten leven.
De sessie met Haring was na afloop, toen het hoog tijd was voor de ledenborrel, het gesprek. Door met een andere blik naar technologie te kijken, ontstaan weer nieuwe inzichten. En dat is nu net het idee van de slotsessies gedurende de FHI Ledennetwerkbijeenkomst.