Op 22 januari 2024 ontving FHI het trieste bericht dat Gerard Voorendt op 7 januari van dit jaar in Wassenaar is overleden. Hij was en is ere-voorzitter van federatie ‘Het Instrument’ en Gerard Voorendt was ook de langst zittende voorzitter van FHI.
In de jaren zeventig van de vorige eeuw kon je niet zomaar meedoen aan de vakbeurs Het Instrument. Je mocht bepaalde producten niet al eerder op een andere beurs tentoongesteld hebben en je moest wel lid zijn van de vereniging. Als je niet echt goed bekend stond, kon een bedrijf ook niet zomaar lid worden. Voor het Europa met grenzen was het normaal, dat een buitenlands bedrijf niet lid kon worden van ’Het Instrument’.
Gerard Voorendt was directeur van Mettler in Nederland en maakte in die tijd duidelijk, dat Europa verder aan het denken was. In de statuten van FHI (uit die tijd) is te lezen, dat het bestuur behoorlijk onder druk werd gezet om te moderniseren. Zijn impact toen is nu nog steeds voelbaar.
Als kritisch lid werd hij bestuurslid en in 1980 werd Gerard Voorendt voorzitter van de vereniging. Samen met de besturen en de mensen van het bureau leidde hij de beurs en de vereniging naar een nieuwe tijd. Om het zeer kort te omschrijven, ging het beleid van marktbescherming naar marktontwikkeling en dat zorgde er ook voor dat de vereniging naar een brancheorganisatie groeide.
Dat gaat samen met frictie, dadenkracht en een veranderproces. Dat heeft voorzitter Gerard Voorendt met verve opgepakt. In mijn persoonlijke contact kwam ik eind 1991 in contact met het bestuur van de vereniging. Ik zou de grafieken van het branche-onderzoek 1990/1991 presenteren. Ik dacht rond de lunch al naar binnen te mogen, maar dat werd uiteindelijk vroeg in de avond.
Toen begreep ik niet dat ik zo lang moest wachten, maar in het jaar 1992 werd de federatie van technologiebranches FHI opgericht met de vier brancheorganisaties als leden. De passie van de bestuursleden en de visie van de voorzitter waren tussen 1980 en 1992 nodig, om ‘Het Instrument’ naar de nieuwe eeuw en het Europa zonder grenzen te brengen. Deze professionals hebben veel aan de vereniging gegeven.
Aan het begin van de eenentwintigste eeuw was bijvoorbeeld de inzet van de financiële commissie weer van groot belang. Zonder in details te gaan was dat cruciaal voor het voortbestaan van de federatie. Ik kan me erg goed herinneren, dat in een grote zaal, gevuld met leden, Gerard Voorendt opstond. Hij schreed naar de microfoon en hij bedankte de commissie en eerde alle personen voor hun daadkracht. De kracht van een vereniging uit zich door de betrokken bestuursleden.
Online stap ik nu naar de microfoon, om onze ere-voorzitter te danken en te eren voor zijn grote rol die hij gespeeld heeft voor alles van FHI.
Hulde aan Gerard.
Paul Petersen
directeur FHI, federatie van technologiebranches