Voordat je klant klaar is om je machine in gebruik te nemen, moet deze eerst in bedrijf gesteld worden. Alle systemen en componenten van een machine moeten worden ontworpen, geïnstalleerd, getest, bediend en onderhouden volgens de operationele eisen van de klant. Tegenwoordig is het mogelijk om de machine op afstand in bedrijf te stellen. Dit bespaart je waardevolle tijd en kosten en je kunt zowel productief als flexibel zijn.
Wat is inbedrijfstelling op afstand?
Met inbedrijfstelling op afstand kun je je industriële apparatuur installeren, configureren en testen door de klant of integratiepartner op afstand te assisteren. Tijdens het inbedrijfstellingsproces controleer je alle systemen, instellingen en waarden op de PLC-controller. Werken alle processen goed? Geeft de apparatuur foutcodes? Met inbedrijfstelling op afstand kun je dit eenvoudig controleren zonder ter plaatse te zijn.
Alles kan op afstand worden bewaakt in het PLC-programma of worden bestuurd met het HMI-paneel. Via een beveiligde verbinding via het internet heb je overal ter wereld op afstand toegang tot je machines. We laten je de mogelijkheden en voordelen van inbedrijfstelling op afstand zien aan de hand van twee casestudy's.
Maak je industriële machines op afstand toegankelijk
De essentie van inbedrijfstelling op afstand is dat je op afstand toegang hebt tot je industriële apparatuur. De eerste stap is het toepassen van connectiviteit in je machines. Dit geeft je de mogelijkheid om op afstand toegang te krijgen tot je machines, wat betekent dat je niet meer op de locatie van de klant hoeft te zijn om de machines te bedienen en monitoren. Je hoeft alleen nog maar een VPN router aan te sluiten op de PLC controller, robot en HMI panelen van je machine. Daarna kun je een beveiligde verbinding opzetten via een cloud platform.
Een goed voorbeeld van een bedrijf dat is gestart met inbedrijfstelling op afstand is DC Airco. Ze besloten om toegang op afstand tot hun PLC te implementeren nadat ze problemen hadden met de inbedrijfstelling van hun machines in het buitenland als gevolg van de Covid-19 lockdown. DC Airco is een Nederlandse fabrikant van HVAC-oplossingen en kritische koelsystemen voor (mobiele) toepassingen. Ze gaan normaal gesproken ter plaatse om hun machines in bedrijf te stellen. DC Airco is op zoek gegaan naar een alternatieve manier van inbedrijfstelling en heeft IXON Cloud ontdekt. Ze installeren nu een IXrouter in hun apparatuur om hun klant op afstand te assisteren bij de installatie en acceptatietest.
DC Airco heeft nu toegang tot hun HVAC-systemen via het IXON Cloud-platform, overal ter wereld. "De installatie is eenvoudig voor de klant en we kunnen de ingebruikname samen online doen. Ik heb een directe verbinding met hun netwerk. Dit gaat veel sneller dan via de telefoon, omdat je moet zien wat er precies gebeurt op hetzelfde moment, wat soms moeilijk te zien is. Nu kan ik het gewoon live bekijken", zegt Marc Schimmel, service engineer bij DC Airco.
Lees het volledige verhaal van DC Airco hier.
Ogen op afstand voor inbedrijfstelling service
Er zijn ongetwijfeld bedrijven of klanten voor wie het inbedrijfstellingsproces complexer is, bijvoorbeeld bedrijven waar hun machines afhankelijk zijn van andere systemen of een geavanceerde installatie nodig hebben. Voor die bedrijven is het mogelijk om toegang op afstand te combineren met video of een Microsoft HoloLens. Je bedrijf stuurt bijvoorbeeld de machineonderdelen naar de klant, samen met een instructievideo waarin de klant kan zien hoe jouw monteurs de machine monteren of demonteren. Zo kan de klant zelf de machine in elkaar zetten met digitale hulp van de machinebouwer.
In plaats van een video te sturen, kan men ook een HoloLens gebruiken in combinatie met toegang op afstand. De HoloLens is een virtual reality headset met transparante lenzen waardoor de klant 3D holografische beelden kan zien, zoals handleidingen, en augmented reality kan ervaren. De machinebouwer aan de andere kant ziet via een web-based portal een live camera stream van wat er op de locatie van de klant gebeurt.
Met de HoloLens kunnen machinebouwers en service engineers alles samen met de klant volgen alsof ze ter plaatse zijn. Een klant van IXON is begonnen met toegang op afstand via IXON Cloud in combinatie met de HoloLens. In plaats van de klant twee keer te bezoeken voor de voorbereiding en het inbedrijfstellen, zoals gebruikelijk, stuurden ze een machine naar hun klant in Dubai samen met een IXrouter en HoloLens. De HoloLens heeft alleen een stabiele internetverbinding nodig die via de Wi-Fi hotspot van de IXrouter kan worden opgezet.
De engineer van onze klant in Nederland had via IXON Cloud toegang tot de PLC en HMI. Hij gebruikte de HoloLens om te zien wat zijn collega in Dubai aan het doen was en ondersteunde hem direct met de instructies voor de inbedrijfstelling van het project. Via het IXON Cloud platform bewaakte hij de PLC en stuurde hij de HMI aan. Doordat de TIA-portal op zijn eigen PC draait, kon hij via een beveiligde VPN-verbinding onderdelen in de machine aanwijzen en aangeven. Het was eigenlijk hetzelfde als wanneer hij op locatie zou zijn.
De voordelen van inbedrijfstelling op afstand
Zoals je misschien al gemerkt hebt, heeft de ingebruikname op afstand een aantal voordelen. Omdat je minder hoeft te reizen, kun je veel tijd besparen door op je eigen locatie te blijven en de inbedrijfstellingskosten te verlagen. Zo bespaar je bijvoorbeeld op vliegtickets, hotelovernachtingen en taxikosten, waardoor de inbedrijfstelling voor de klant goedkoper wordt terwijl de machinebouwer geen inkomsten misloopt. Dit betekent dat de investering in oplossingen voor toegang op afstand na de eerste ingebruikname van de apparatuur al kan worden terugverdiend.
Engineers kunnen productiever zijn omdat ze zich beter kunnen concentreren op het oplossen van problemen zonder te worden afgeleid door de omstandigheden ter plaatse. Ook kan dezelfde engineer op meerdere projecten tegelijk worden ingezet. Bovendien zitten de juiste mensen allemaal op dezelfde plek, wat je flexibeler maakt. Het feit dat jij, je collega's, klanten en service engineers allemaal gemakkelijk en veilig toegang hebben tot dezelfde gegevens op hetzelfde moment vanaf een andere plek, zorgt voor een optimale samenwerking.