Rudy Jansen werkt als accountmanager bij Rensen Regeltechniek, een bedrijf dat naast regeltechniek ook systeemintegratie levert en energiebeheerproducten op de markt zet. Samen met zijn collega's verkoopt Jansen gebouwautomatiseringsoplossingen.
Om zijn kennis over deze snel veranderende markt te vergroten, heeft hij de cursus Systeemarchitect Gebouwautomatisering bij het TVVL gevolgd. Deze opleiding is in samenwerking met de Brancheorganisatie Gebouw Automatisering en OTIB opgezet.
Vorig jaar juli kwam Jansens leidinggevende met een interessante cursus op de proppen: een opleiding tot systeemarchitect. "Dat wilde ik wel gaan doen, dat leek me leuk", zegt Jansen. "Zodoende ben ik er aan begonnen. Het is je kennis verbreden en opleiden richting de toekomst, naar wat er allemaal mogelijk gaat worden."
Jansen trok met een tiental medecursisten naar het Intechniumgebouw te Woerden. Daarna werden de cursisten getrakteerd op een vakkenpakket op HBO+-niveau. Naast installatietechnieken voor gebouwautomatisering stonden de vakken gebouwbeheer en ICT, en methodieken & skills op de agenda.
Internet of things
Een onderwerp wat systeemarchitecten in de dop bijzonder aanspreekt is Internet of Things. Zo ook bij Jansen: "Onder andere het Internet of Things kwam ter sprake, heel interessant. Dat komt nog niet zo ver van de grond als we hadden bedoeld in de gebouwautomatisering. Iedereen roept het wel, maar er wordt nog weinig concreets mee gedaan. Dan gaat het om bestaande systemen te koppelen aan bijvoorbeeld camerasystemen."
De raakvlakken tussen technische vakgebieden als elektrotechniek, werktuigbouwkunde, ICT en beveiliging werden ook zichtbaar in andere thema's die opdoken in het lesmateriaal: "Binnen de cursus kwamen ook onderwerpen als smart grids, netwerkopbouw en dataverwerking aan de orde. We hebben ook een stukje system engineering gehad. Ook human skills kwamen aan bod. Hoe acteer je bijvoorbeeld bij onderhandelingen. Dat vond ik wel een heel positief iets", legt Jansen uit.
Jansen wist de opleiding, die uit vijftien lesdagen en zelfstudie bestaat, succesvol af te ronden. Daar moest hij wel de mouwen flink voor opstropen: "Het was een pittige cursus. Je hebt veel tijd nodig om alles te bestuderen en leren."
'Eerste opzet moet direct goed zijn'
"Ik zou de cursus zeker aanraden, maar je moet wel de inschatting maken dat het veel tijd kost. Je krijgt per twee weken een opdracht die je moet uitvoeren en een syllabus die je moet doorspitten. En het examen was erg pittig", zegt de kersverse systeemarchitect.
Met de opgedane kennis wil hij direct aan de slag: "Omdat ik vooral verkoop, wil ik in het voortraject systemen beter met elkaar laten integreren. De eerste opzet moet gelijk goed zijn. Op het moment dat je als projectleider richting uitvoering gaat, ligt alles eigenlijk al vast."
Bovendien denkt Jansen dat er in de bouw nog veel kan en moet veranderen, en dat een systeemarchitect daarbij onmisbaar is: "De bouw is een conservatieve markt. Vaak wordt er een gebouw neergezet en denkt de aannemer 'ik ben klaar'. Terwijl de meeste kosten daarna pas komen: een derde is de bouw, twee derde is de exploitatie. De regeltechniek bepaalt hoe het gebouw de rest van zijn leven functioneert. Het is dus een belangrijk onderdeel. Er komt langzamerhand meer aandacht voor, maar het is nog veel te weinig."