In Nederland vertrouwen we op de kwaliteit van producten en diensten door een goedwerkende kwaliteitsinfrastructuur. Tijdens het seminar Kwaliteit, hoezo belangrijk? vertellen experts van Kiwa, Lab-QAcademy en VSL wat er achter deze infrastructuur zit en hoe de diverse partijen samenwerken om kwaliteit te waarborgen.
De kwaliteitsinfrastructuur in Nederland omvat een uitgebreid netwerk van organisaties, instituten en systemen die zich bezighouden met het waarborgen van de kwaliteit en veiligheid van producten, diensten en processen. Dankzij dit netwerk weet je als consument aan de pomp dat de getankte liters benzine ook écht kloppen, en kun je erop vertrouwen dat de wegen waarop je rijdt veilig zijn.
Kwaliteit heeft dus invloed op ons dagelijkse leven en is van groot maatschappelijk belang. Maar hoe zit deze wereld van normeringen, testen en certificeren precies in elkaar? Ties Joosten, directeur Infra & Sport bij Kiwa en voorzitter van branchevereniging Fenelab vertelt tijdens de World of Industry, Technology & Science meer over de werking van de kwaliteitsinfrastructuur.
“Kwaliteit wordt gewaarborgd door een driehoek die bestaat uit normalisatie instellingen, TIC-bedrijven en de Raad voor Accreditatie. Normen worden opgesteld door bijvoorbeeld de NEN of de Vereniging van Schemabeheerders. De TIC-bedrijven testen, inspecteren en certificeren volgens de opgestelde normen en de Raad voor Accreditatie controleert of het resultaat van de testbedrijven betrouwbaar is,” vertelt Ties.
Als TIC-bedrijf is Kiwa infra en sport verantwoordelijk voor kwaliteitscontroles van de mobiliteitsinfrastructuur en sportfaciliteiten in Nederland. In het gloednieuwe laboratorium in Apeldoorn testen ze een diversiteit aan producten en diensten. Ties: “Er wordt hier van alles getest, van gaslijnen, tot elektrische apparaten en sportvelden.”
Wil je meer weten? Volg dan op donderdag 26 september van 10:00 tot 11:30 kosteloos het seminar. De bezoekersregistratie is geopend. Ga naar de website en schrijf je in.