De kwaliteitseisen die worden gesteld aan een laboratorium zijn hoog. De resultaten van labonderzoek kunnen dan ook grote gevolgen hebben, want vaak worden belangrijke beslissingen op deze resultaten gebaseerd. Dit geldt niet alleen voor de gezondheidszorg, maar ook zeker voor de industrie. Betrouwbare resultaten zijn dus cruciaal. En dat begint met het opzetten en up-to-date houden van een kwaliteitsmanagementsysteem. Maar ook aspecten zoals kalibratie, validatie, accreditatie en dataprivacy spelen een belangrijke rol.
Kwaliteitsmanagementsysteem
Een goed kwaliteitsmanagementsysteem biedt transparantie, traceerbaarheid, uniformiteit en aandacht voor kritieke punten. Alle aspecten worden beschreven in een kwaliteitshandboek. Veel labs hebben hun kwaliteitsmanagementsysteem inmiddels geautomatiseerd. Dit kan helpen om efficiënter te werken, daarnaast helpt het om de traceerbaarheid te verbeteren.
Eén van de voorwaarden voor een goedwerkend kwaliteitssysteem is dat dit binnen de organisatie van hoog tot laag wordt gedragen. Daarom is het belangrijk om de taken en verantwoordelijkheden goed te omschrijven en toe te wijzen. Iedereen is ervan op de hoogte en draagt zo zijn of haar steentje bij.
Accreditatie
Accrediteren betekent letterlijk: vertrouwen geven. Accreditatie is eenvoudig gesteld een soort keurmerk dat staat voor de betrouwbaarheid, deskundigheid en onafhankelijkheid van test- en onderzoeksresultaten die uitgevoerd worden door geaccrediteerde laboratoria, kalibratie- en inspectie-instellingen. Gekwalificeerde medewerkers voeren de werkzaamheden uit volgens vastgestelde en gevalideerde procedures.
Kalibratie
Voor een kwalitatief goed resultaat is het belangrijk om te weten dat de apparatuur in uw lab betrouwbaar meet. Uw apparatuur dient daarom gekalibreerd te worden. Kalibreren is het vergelijken van een gemeten waarde van een meetsysteem met een werkelijk gemeten waarde van een standaard om de afwijking vast te stellen. De bepaalde afwijking kan getoetst worden aan een tolerantie. Zo kan de betrouwbaarheid van een meting beoordeeld worden.
Validatie
Validatie is door onderzoek objectief aantonen dat een instrument of methode geschikt is voor het beoogde doel. Naast de validatie van instrumenten komt er steeds meer aandacht voor de validatie van de op laboratoria gebruikte computersystemen en software.