ASTRON faciliteert wetenschappers in de radioastronomie middels ontwikkeling van apparatuur en systemen die met grote gevoeligheid breedbandige radiosignalen kunnen ontvangen en verwerken. In 1948 is er gestart met de ontwikkeling en bouw van de radiotelescopen, de Dwingeloo telescoop, in 1956 de grootste richtbare radiotelescoop ter wereld, gevolgd door de Westerbork telescoop in
1970 en de grootste laagfrequente telescoop ter wereld LOFAR in 2010.
Nico Ebbendorf is contactpersoon voor de Nederlandse EMC-ESD vereniging. Hij is groepshoofd van de technical support groep en heeft een brede kennis van RF en EMC. Hiernaast is hij beheerder van alle meetapparatuur en test faciliteiten van ASTRON en promotor van het wireless data lab.
ASTRON als kennisinstituut staat open om kennis en ervaring te delen met leden van de vereniging middels presentaties en het deelnemen aan discussies. We hebben apparatuur en testfaciliteiten welke ook door externen gebruikt kunnen worden. Kennis en ervaring van andere ontwikkelaars maar ook van leveranciers is belangrijk om de (technologische) ontwikkelingen te volgen en zelf nieuwe ontwikkelingen op te starten.
De grootste EMC uitdaging van ASTRON is op dit moment om radio signalen met een zeer laag vermogen te detecteren met een hoge gevoeligheid in een omgeving met RF storingen.
In de toekomst voorzien wij een groeiend gebruik van het radiospectrum en tevens ook van (digitale) elektrische apparatuur. Het goed ontstoren van apparatuur en het bestand maken tegen externe storingen zal voor de eindgebruiker(s) steeds belangrijker worden.
Sinds ruim 10 jaar staat de ASTRON organisatie veel meer open voor samenwerkingen en kennisuitwisseling. De komende jaren voorzien wij veel meer projecten samen met bedrijven. We hebben een wireless data lab opgestart voor kennisuitwisseling en samenwerking met bedrijven. Voor meer informatie zie: www.astron.nl/wireless-data-lab/.