Product life cycle management (PLM) is het proces dat de gehele levenscyclus van een product in kaart brengt. Dat is belangrijk wanneer bepaalde componenten of materialen die nodig zijn voor een bepaald product niet meer verkrijgbaar zijn of er extreem lange levertijden optreden. Dan begint de zoektocht naar een vervanging met dezelfde functionaliteiten en specificaties. Dit wordt ook wel obsolescence management genoemd. Tijdens het seminar ‘Life cycle management: from zero to hero’ op woensdag 27 september tijdens Electronics & Applications 2023 gaan een ontwikkelbedrijf, een distributeur/fabrikant van componenten, een database-aanbieder en een aanbieder van supply chain-oplossingen dieper in op diverse aspecten van PLM.
De afgelopen jaren kampte de toeleveringsketen in de elektronicabranche met een perfecte storm. Door corona, geopolitieke invloeden, fabrieksbranden en de oorlog tussen Oekraïne en Rusland ontstonden enorm tekorten aan componenten. Nu de toeleveringsketen zich herstelt, ontstaat een ‘katereffect’. Jack Moore van Converge vertelt in zijn lezing over hoe de gehele keten zich continu moet aanpassen.
Alexander Friebe van Würth Elektronik behandelt tijdens zijn seminar het Product Change Management-proces vanuit het oogpunt van de fabrikant. Zo belicht hij het belang van een correct en tijdig proces van Product Change Notification & Product Termination Notification (PCN/PTN) en hoe een slimme PCN-samenwerking uitgevoerd kan worden. Ook bespreekt Friebe de opkomst van componentendatabases zoals 'IHS' en 'Silicon Expert'. Daarbij is de uitdaging als fabrikant om deze databases te vullen met correcte informatie.
De lezing van Antonio Cruz, Silicon Expert, spreekt over veroudering van componenten. Silicon Expert bestudeert continu wat er gebeurt met PCN's, PDN's, EOL-meldingen en al het andere dat een productieproces kan laten ontsporen. Want hoewel de risico’s grotendeels bij producten met lange certificeringsprocessen liggen, zijn ook producten voor de consumentenmarkt niet zondermeer veilig.
Richard van der Werf (Dizain-Sync) bespreekt het nut van een goed ontworpen componentendatabase. Zo’n database helpt bij het selecteren van de juiste componenten voor jouw ontwerp. In ons werk hebben we verschillende benaderingen gezien voor het beheer van de componentgegevens. In deze presentatie wil Van der Werf 'best practices' bespreken over hoe men de componentgegevens moet beheren en welke opties er zijn.
De middagsessie wordt afgesloten met een groepsdiscussie over componentendatabases.
Wil je bij deze lezingen over product life cycle management aanwezig zijn? Meld je kosteloos aan voor een bezoek aan Electronics & Applications 2023.