Data kan goud waard zijn, mits het op de juiste manier wordt benut. Jeroen Broekhuijsen, werkzaam bij TNO Digital Factories, vertelt tijdens de PROFIdag (22 november in de Basiliek in Veenendaal), meer over hoe machinedata optimaal gebruikt kan worden.
Broekhuijsen: “Ik wil tijdens mijn lezing meerdere boodschappen aan mijn toehoorders meegeven. De eerste en belangrijkste is: ga aan de slag! Ik kom nog vaak bij bedrijven die het te ingewikkeld vinden of ‘geen tijd’ hebben om eens goed naar machinedata te kijken. En een half jaar later zeggen ze precies hetzelfde. Dus kruip uit je schulp en ga dingen doen.”
Volgens de TNO-onderzoeker liggen daar aanzienlijke groeimogelijkheden: “Bij het slim gebruik van machinedata liggen er enorme kansen voor jouw bedrijf. Je kunt nieuwe diensten gaan aanbieden in plaats van verouderde producten te verkopen. Bovendien kun je innovatiever worden ten opzichte van jouw concurrent.”
Broekhuijsen ligt dit verder toe: “Als jij machinedata ook van waarde kan maken voor jouw klant, wordt jouw machine waardevoller. Wie wil dat nou niet? Toch vinden veel mensen het moeilijk om die stap te zetten. Want het duurt even voordat je de precieze waarde ontdekt die het jouw klanten kan opleveren. Veel bedrijven willen nog steeds een kant-en-klare oplossing met een strikje eromheen.”
Hij geeft een voorbeeld: “Een bedrijf waar we nauw mee samenwerken stelt: iedere procent productieverbetering is een halve miljoen euro extra omzet. Zo eenvoudig is het. Door betere informatie te krijgen uit jouw machines kun je die procent ook realiseren. Een valkuil voor veel bedrijven is dat ze leven van het bieden van service. Maar je kunt ook leven van het leveren van weerwaarde. Een heel ander business model dus. Zo’n omslag maken als organisatie is een groot iets. Denk daar goed over na.”
En veel data is al ongemerkt beschikbaar, zegt Broekhuijsen: “Er is al heel veel data in een machine aanwezig. Alleen gebruiken we die niet, want het doel was niet om deze data voor andere doeleinden te gebruiken. Tegenwoordig is bijvoorbeeld heel actueel wat het stroomverbruik van een machine is. Ook is OEE (Overall Equipment Effectiveness) erg belangrijk. Dus meet het aantal draaiuren en het aantal geproduceerde producten en meet het stroomverbruik.”
Tijdens zijn lezing op PROFIdag zal Broekhuijsen dieper ingaan op zijn praktijkervaringen met machinedata. Wil je deze lezing bijwonen? Schrijf je kosteloos in voor een bezoek aan PROFIdag.