In Nederland kampt men al jaren met een overschot aan mest. Om milieuschade te voorkomen is het verplicht om inhoud van mest te meten als het wordt getransporteerd naar een ander bedrijf. Daarnaast wordt het precies toedienen (bemonsteren) van mest voor zowel de akkerbouwer als de veehouder ook steeds belangrijker, vanwege de steeds strenger wordende wet- en regelgeving.
Door middel van NIR (Nabij Infrarood) kunnen stikstof- en fosfaatgehalten in mest direct op het transportvoertuig worden gemeten. Ook is het mogelijk om inhoud van mest te meten op de bemester. Hierdoor wordt het mogelijk om het NIR systeem als vervanger van het huidig bemonsteringssysteem te gebruiken. Grote voordelen zijn snelheid (met NIR is het niet meer nodig om mestmonsters op te sturen naar een lab) en precisie (het is mogelijk om grote hoeveelheden mest tot wel 600 m3/u te meten). Door het preciezer te bemesten/bemonsteren neemt ook de kwaliteit/kwantiteit van gewassen toe.
Voordelen voor de agrarisch ondernemer
Het is mogelijk om NIR-Spectroscopie als vervanger van het huidig bemonsteringssysteem te gebruiken. Als grootste voordeel wordt de snelheid en precisie van meten geprezen, waardoor ook de kwaliteit/kwantiteit van gewassen toeneemt. Wat met de steeds strenger wordende wet- en regelgeving echter zeker zo belangrijk wordt zijn de exacte hoeveelheden stikstof (N) en fosfaat (P2O5). Met behulp van de NIRS sensor wordt het mogelijk om tijdens het bemesten al rekening te houden met de inhoudsstoffen in de mest. Hierdoor wordt overbemesting vermeden en kan er nog preciezer gewerkt worden met de huidige uitrijmogelijkheden.
Voor meer informatie of wanneer u interesse heeft in een test, neemt u contact op met Product Manager Spectroscopie Kees van der Sar via tel.nr.: 0162 460404 of via email. Ook kunt u er hier meer over lezen.