In de vorige rubriek werd gesproken over het wel of niet verplicht volgen van normen. Als er afgesproken en/of aangegeven is dat een bepaalde norm (bijvoorbeeld IEC 61340-5-1) wordt gevolgd dan is het van belang dat er ook aan de eisen in die norm voldaan wordt. Nu kan het echter voorkomen dat aan bepaalde eis van een norm, bijvoorbeeld door andere proces eisen, niet voldaan kan worden. Betekent dit nu dat de betreffende norm niet gevolgd kan worden?
Het antwoord is NEE, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.
Het aanpassen van vereisten uit een norm wordt “Tailoring” genoemd. In de hierboven bekende ESD norm is er zelfs een paragraaf aan gewijd die de condities hiervoor beschrijft. Door het kritisch kijken naar de toepasbaarheid van een norm-eis kan voor een specifiek geval maatwerk gemaakt worden. Er kunnen eisen aangepast, geschrapt of zelfs toegevoegd worden. De norm eist wel dat deze “tailoring” besluiten vastgelegd worden.
Dit kan gedaan worden in een “rationale” welke de beweegredenen en, niet onbelangrijk, de technisch justificatie bevat. Uit deze technische justificatie moet duidelijk blijken dat er door de eventuele aanpassingen geen extra risico wordt gelopen of wel dat het een aanvaardbaar risico is (calculated risc).
Deze technische justificatie kan bijvoorbeeld bestaan uit meetresultaten en/of data analyse.
Bijvoorbeeld als uit metingen blijkt (op een werkplek waar voortdurend staand en zittend werk gedaan wordt) dat bij zittend werk de aarding van een operator te allen tijde gegarandeerd is door een combinatie van kleding, stoel, vloer en schoenen dan kan er een rationale geschreven worden op de eis bij zittend werk gebruik polsband verplicht. Let wel dit moet dan onderbouwd zijn met meetgegevens van testen die onder alle voorkomende omstandigheden gedaan zijn.
Last but not least moet ook deze rationale regelmatig op zijn betrouwbaarheid getest worden.
Vragen en/of opmerkingen over normen? Laat het ons weten.
Bas Grootemaat
Kingsize Consultancy