Het nieuwe regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is woensdag gepresenteerd. Aan de hand van de vier speerpunten van FHI vatten we de belangrijkste plannen van Rutte IV kort samen. Ook volgt een overzicht van de eerste reacties uit het werkveld.
- Duurzaamheid
- Om in 2050 klimaatneutraal te kunnen zijn, scherpt het kabinet Rutte IV het CO2-reductiedoel voor 2030 aan tot minimaal 55 procent.
- Voor 2035 en 2040 staan reductiedoelen van respectievelijk 70 en 80 procent in de plannen.
- In een nieuw klimaatfonds stort het kabinet over een periode van tien jaar 35 miljard euro.
- De kerncentrale in Borssele blijft langer open en er komen mogelijk twee nieuwe kerncentrales bij. Deze kunnen ook worden ingezet voor de productie van waterstof.
- Het mkb krijgt toegang tot het Warmtefonds. Ook wil Rutte IV regelingen voor verduurzaming eenvoudiger maken.
- In 2030 moet rekeningrijden ingevoerd worden.
- Er komt een fonds dat oploopt tot 25 miljard euro in 2035 om het stikstofprobleem aan te pakken.
- Innovatie in de industrie
- Ondernemers met een start-up of scaleup die zich bezighouden met transities krijgen meer ondersteuning. Het gaat dan om bedrijven die actief zijn op het gebied van klimaat en energie, digitalisering,?sleuteltechnologieën als AI en?kwantum computing, en de circulaire economie.
- Het Topsectorenbeleid blijft bestaan. Ook komt er een nieuw fonds voor onderzoek en wetenschap om verder te investeren in kennis en innovatie. Hiervoor komt 5 miljard euro beschikbaar.
- Cyber security
- Rutte IV wil meer geld investeren voor ‘cyberexpertise’ bij de politie, rechtspraak, het OM en Defensie. Doel is om aanvallen met ransomware aan te kunnen pakken.
- De Autoriteit Persoonsgegevens krijgt meer middelen.
- Er komt een aparte toezichthouder die moet toezien op algoritmen.
- Het Nationaal Cyber Security Center moet beter samenwerken met het Digital Trust Center, overheden, bedrijven en wetenschappers.
- Onderwijs en arbeidsmarkt
- Een vaste baan moet de norm worden door flexwerk minder aantrekkelijk te maken voor bedrijven. Daarmee neemt Rutte IV het advies van de SER over.
- Het kabinet trekt 300 miljoen euro per jaar uit voor lastenverlichting in het mkb.
- Lage- en middeninkomens, werkenden en gezinnen wordt een belastingverlaging ter waarde van 3 miljard euro beloofd.
- Er komt een hoger minimumloon.
- In het studiejaar 2023-2024 komt er een basisbeurs in het hoger onderwijs.
- De loonkloof tussen leerkrachten op de basisschool en de middelbare school moet worden gedicht door een CAO te hanteren.
-
Het kabinet wil het aanbod van arbeidsmarktrelevante beroepsopleidingen stimuleren in techniekhavo en kleinschalig vakonderwijs. Ook wil de overheid een zo groot mogelijk aanbod behouden van mbo-opleidingen dichtbij huis.
Eerste reacties:
- De werkgevers reageren gemiddeld genomen tevreden. Zo zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in een gezamenlijke reactie: “Het nieuwe coalitieakkoord legt een goede basis voor de noodzakelijke verduurzaming en modernisering van ons land.”
- Bouwend Nederland reageert verheugd op de plannen: “Een compliment hiervoor is op z’n plek!”
- Werkgeversorganisatie FME stelt dat het kabinet met dit regeerakkoord “de juiste koers voor Nederland uitzet”.
- Vakbond FNV reageert “We hebben vandaag goede punten kunnen terugvinden in het gepresenteerde regeerakkoord… Het is wel de vraag hoe het nieuwe kabinet deze plannen daadwerkelijk gaat uitwerken.”
- CNV spreekt op zijn beurt over een “beloftevolle stap op weg naar een gezonde arbeidsmarkt”.