Door veranderende regelgeving, stijgende energiekosten en technologische ontwikkelingen neemt de wens om onze gebouwen slimmer te maken toe. Maar waar begin je met het ‘verslimmen’ van je gebouw? Karthik Gunderi, Smart Building Engineer bij Deerns, heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de Smart Building Assessment tool binnen het Brains for Buildings project. Deze vragenlijst helpt gebouweigenaren, facility managers en huurders om aan de slag te gaan met een slim gebouw en stelt ze in staat om data-gedreven beslissingen te maken.
Door: Eline te Velde
Een brein voor gebouwen
Brains for Buildings (B4B) is een innovatieproject gericht op het ontwikkelen van methodes om data uit slimme meters, building managementsystemen en IoT-apparaten te benutten. Door gebouwen als het ware een brein te geven worden gebouweigenaren en gebruikers in staat gesteld om data te verzamelen, te verwerken naar bruikbare informatie en uiteindelijk betere beslissingen te maken. Karthik legt uit dat er meerdere redenen zijn om voor een smart building te kiezen: “Een slim gebouw helpt ons bij het besparen van energie, maar ook bij het verbeteren gezondheid en welzijn van de gebruikers. We willen dat onze omgeving voorziet in onze behoeften en ons welzijn. Daarnaast is er ook een push vanuit de overheid om slimmer te bouwen met het opstellen van regelgeving en uitgeven van subsidies.”
De Smart Building Assessment tool is ontwikkeld als startpunt voor gebouweigenaren en property managers die aan de slag willen gaan met het verslimmen van hun gebouw. “De Smart Building Assessment is een quick scan, zodat gebruikers kunnen beoordelen hoe smart hun gebouw is. Vanuit daar stel je doelen en bepaal je de actiepunten. Want het creëren van een slim gebouw is een langdurig proces, waarbij je inspeelt op de veranderende technologie, wetgeving en behoeften van de gebruikers”, zegt Karthik.
De Smart Assessment benadering onderzoekt het niveau van slimheid binnen zes domeinen:
- HVAC (verwarming, koeling en ventilatie)
- Gezondheid en welzijn
- Energie en milieu
- Connectiviteit
- Bewaken en controleren
- Data en gebruikerservaring
Data-gedreven beslissingen
Slimme technologieën geven gebouweigenaren en -beheerders meer controle over hun gebouwen. Ze helpen processen te optimaliseren en keuzes te maken op basis van data. Dit draagt bij aan een comfortabele en productieve werkomgeving voor de gebruikers. Daarnaast spelen slimme technologieën een sleutelrol in het besparen van energie. Door het verzamelen van data over het energieverbruik en de actuele bezetting van een pand kan een aanzienlijke hoeveelheid bespaard worden op de energierekening.
Tweerichtingscommunicatie
Volgens Karthik is de samenwerking tussen verschillende systemen binnen één gebouw vaak nog een uitdaging: “Je hebt verschillende apparaten en systemen binnen een gebouw die data verzamelen: het ventilatiesysteem, de verlichting en beveiligingsinstallatie verzamelen allemaal data, zonder die onderling te delen voor verbeterde functionaliteiten. Er is bijvoorbeeld één sensor voor het verlichtingssysteem, maar nog een andere voor de HVAC-systemen. Als tweerichtingscommunicatie tussen de systemen mogelijk is, kunnen ze informatie met elkaar delen en gebruiken.”
Om te anticiperen op veranderende technologie in de toekomst benadrukt Karthik het belang van opensource. “Als je gebruikt maakt van open communicatieprotocollen heb je meer zekerheid dat de systemen in de toekomst nog steeds onderling met elkaar kunnen communiceren. Kies je voor proprietary, dan zit je als het ware vastgeketend aan die technologie en kan het veel kosten om te upgraden.”
Bezoek de website van Brains for Buildings voor meer informatie over dit project. Wil je aan de slag met de Smart Readiness Assessment Tool? Neem dan contact op met Deerns om te kijken hoe smart jouw gebouw is en welke stappen je kunt nemen.