De voedselverwerkende industrie heeft vanzelfsprekend stevige hygiëne-eisen en daar moeten ook tandwielkasten aan voldoen. De eisen verschillen per land en per plaats in het voedselverwerkende proces maar de belangrijkste factoren zijn materiaalkeuze, aseptische voorwaarden en tot slot het smeermiddel. Deze laatste wordt regelmatig over het hoofd gezien terwijl dit een essentieel element is. Het Amerikaanse USNSF ontwikkelde een inmiddels in de markt geaccepteerde standaard (H1 t/m H3) maar daar is ook een ISO certificering bijgekomen. In dit artikel bespreken we beide.
Om smeermiddelen voor de levensmiddelenindustrie wat te standaardiseren, ontwikkelde het NSF (of USNSF : het Amerikaanse National Sanitation Foundation) een classificatie voor deze groep onder de noemer H1, H2 en H3. Deze classificatie is, hoewel van oorsprong Amerikaans, zeer wijdverbreid en wordt breed gehanteerd in de voedingssector. De toepassing van de klasse hangt af van de mate waarin producten in contact kunnen komen met voeding. De namen NSF en USDA worden gebruikt als gangbare termen voor smeermiddelen voor de levensmiddelenindustrie.