Het D&E event, waarbij D&E staat voor Design Automation & Embedded Systems, kende in de 2021-editie een hybride uitvoering: bezoekers konden in Eindhoven de lezingen live bijwonen, maar een deel was ook in de vorm van een webinar online te volgen.
Door: Dimitri Reijerman
Carmen Bratosin, verbonden aan TNO, verzorgde de keynote lezing in de ochtend. Ze vertelde over hoe steeds complexere machines andere strategieën vereisen om efficiënt onderhouden te worden. FHI sprak Bratosin al in aanloop naar het D&E event.
Na de opening verdeelde het programma zich weer in een aantal tracks. Terwijl Boy van Veghel (Fineline Q.P.I.) vertelde over de voordelen van flex-rigids, sprak William Baars van C.N. Rood over de overweging om het testen naar een eerdere fase van het ontwerpproces te verschuiven.
Andere onderwerpen die de revue passeerden waren de ontwerpuitdagingen voor de ontwikkelingen van een multisensor-module voor slimme gebouwen (3T), de voordelen van het maken van back-ups met supercaps (Würth Elektronik) en modelgebaseerd FPGA-design (lees ons interview met deze spreker).
Dirk Stans nam, bijna traditiegetrouw, ook het woord namens Eurocircuits en vertelde over het slaan van bruggen tussen de CAD- en CAM-wereld. Arco Snoey (TOP-electronics) gaf de bezoekers inzicht in hoe in een wereld vol IoT-sensoren deze apparaten soms een heel leven lang op één batterij kunnen draaien. Namens Telerex vertelde Claus Giebert (Advantech) over de complexiteit van moderne cpu’s, usb-c-interfaces en mogelijke oplossingen voor PCB-ontwerpen.
De afsluitende lezing van Jaap O. Mark (Bugreport) trok veel aandacht. Geen wonder, want hij ging dieper in op het zeer actuele onderwerp ransomware. Dit type malware legde onlangs nog grote delen van concerns als Mediamarkt en VDL plat. Tijdens zijn verhaal ging hij in op het verdienmodel van de cybercriminelen en mogelijke mitigaties die bedrijven kunnen nemen om de kans op een geslaagde aanval te verminderen.
Wederom was D&E een geslaagd event. De ontwikkelingen in deze markt gaan razendsnel, waardoor het niet meer dan logisch is om jaarlijks de laatste ontwikkelingen onderling te bespreken. Bovendien is het op de beursvloer altijd gezellig netwerken. Tot volgend jaar!