Wat kijken we enthousiast en tevreden terug op ons FHI HRM Actualiteitenseminar! Afgelopen 10 november kwamen weer zo’n 45 HR professionals van FHI-leden bij elkaar in Leusden om te horen en te praten over de ontwikkelingen in hun vakgebied. En in de huidige arbeidsmarkt zijn dat er nogal wat! Van belonen, cafetariamodellen tot het meten van HR onderwerpen en inclusiviteit.
De dag startte, inmiddels traditiegetrouw met ontwikkelingen in arbeidsrecht. Lise van den Heuvel en Michiel van Haelst van FHI Advies namen de deelnemers mee in boeiende verhalen over hoe om te gaan met #MeToo en hoe het arbeidsrecht er misschien wel uit kan komen te zien vanaf 2025.
Bij #MeToo is het zorgvuldig handelen en volgen van eigen protocollen onder meer cruciaal. Het wetboek van werk 2025 geeft een beeld over hoe het in een ‘werkhub’ met ontslagbescherming, loondoorbetaling bij ziekte en focus op ontwikkeling makkelijker zou kunnen voor alle werkenden.
Na de lunchpauze starten twee parallelsessies. Geke Schuiteman ging in op hoe een modern beloningsbeleid bijdraagt aan je onderscheidend vermogen. Aan de orde kwamen de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, reactie op krappe arbeidsmarkt (o.a. het wegkapen van personeel bij elkaar, enorme stijging van individuele salarissen zonder beleid, teken- en retentiebonussen), de veranderende wensen van medewerkers, modern HR/agile HR, modern belonen (skill of role based pay) en de individualisering van secundaire arbeidsvoorwaarden, waarbij ook duurzame alternatieven en het belang van een goed salarisbeleid werden besproken. Uit de reacties bleek dat over deze onderwerpen wel een hele middag doorgepraat kan worden! FHI kijkt of ze dit, samen met Geke, voor de FHI-leden kan organiseren.
Sandra Engelbertink verzorgde de andere parellelsessie over het meten van HR-thema’s. Centraal in haar verhaal stond dat je als HR eigenlijk altijd wel meet, maar weet je ook waarvoor je meet? En hoe je HR metingen kunt koppelen aan organisatiedoelstellingen. Door flexibel om te gaan met HR analytics, passend bij jou organisatie, is het resultaat groter en de effort minder. Duidelijke communicatie naar je medewerkers over wat je met de resultaten gaat doen speelt een belangrijke rol in effectieve HR metingen.
Genoeg stof tot nadenken en tijd voor een korte pauze, waarna het alweer tijd was voor twee nieuwe parallelsessies. Vanuit FHI partner Klap Verzekeringsmakelaar nam Misja van Breenen de groep mee in de ontwikkelingen rond het nieuwe pensioenstelsel. Dat riep direct aardig wat vragen op, vooral als het ging om de gevolgen van de keuzes die je als werkgever maakt. Welk kostenplaatje zit er aan vast en wat betekent dit voor je (huidige en nieuwe) werknemers? Echt nog een belangrijk item om in 2023 aandacht aan te besteden, eventueel voorlichting in de krijgen en keuzes in te maken!
Het verhaal van Lucia Veenstra van Crop Accountants & Adviseurs had eigenlijk nog wel langer de tijd kunnen krijgen. Dit boeiende en actuele thema van flexibel en fiscaal aantrekkelijk belonen is een onderwerp dat ieder bedrijf raakt. Lucia vertelde wat je als werkgever kan doen om je medewerkers te binden (zoals tekengeld, blijf-bonus, aflossen studieschuld, thuiswerken, klimaatbudget, etc.), maar ook welke impact dit heeft op werkgeverslasten. Lucia nam de aanwezigen mee in de WKR-systematiek en hoe je fiscaal vriendelijk kunt belonen binnen de WKR door het gebruik maken van gerichte vrijstellingen, nihil- of lagere waarderingen, het vrij invullen van de vrije ruimte, of een personeelsfonds. De cafetariaregeling en het individueel keuze budget kwamen aan bod en de impact van uitruil.
Daarnaast werd de fiscale gevolgen van een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden uitgelicht, zoals fietsregeling, thuiswerkvergoeding, sportschool abonnement, klimaatbudget (zonnepanelen, warmtepomp), energietoeslag, personeelslening etc.
Tenslotte werden de wijzigingen in de loonheffingen op basis van het Belastingplan 2023 op een rijtje gezet en werd de CO2-meetplicht voor werkgevers nog even aangestipt.
Iets later dan gepland startte dan ook de laatste plenaire spreker, Martine Schuijer van Nederland onderneemt inclusief! (MKB-Nederland/VNO-NCW)
Martine nam de aanwezigen mee in de mogelijkheden voor werving: open hiring, innovatieve manier van matching (zoals een videopitch, (online) banenmarkt, meet & greet), leerwerktrajecten (opleiden of (om)scholen van nieuwe en huidige werknemers), jobcarving en functiecreatie (bijvoorbeeld taken van bestaande functies afsplitsen en samenvoegen tot een of meerdere nieuwe functies; functies passend maken bij de kennis en vaardigheden van een werkzoekende).
Als werkgever kun je bij het werven van personeel op allerlei manieren vanuit de overheid ondersteund worden. Je kunt kosteloos terecht bij Werkgeversservicepunten (WSP’s) voor voordracht en plaatsing van passende kandidaten, inclusief nazorg, advies over instrumenten en voorzieningen, advies over inclusief organiseren van werk, informatie over de (regionale) arbeidsmarkt en relevante wet en regelgeving. Daarnaast zijn er financiele tegemoetkomingen beschikbaar (afhankelijk van de achtergrond van de werknemer).
Martine benoemde een aantal projecten van de stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk, die voor werkgevers relevant kunnen zijn om nog eens rustig te bekijken:
https://www.opnaarde100000.nl/
https://www.nlwerktaanwerk.nl/
https://www.vitaalbedrijf.info/
Het FHI HRM-Actualiteitenseminar vindt in 2023 plaats op donderdag 9 november!
Blokkeer de datum alvast in je agenda! En heb je al suggesties voor onderwerpen of sprekers? Laat het ons weten via marina@fhi.nl !
LinkedIn-groep HR-managers van FHI-leden
Speciaal voor onze leden heeft FHI een besloten groep voor HR-managers op LinkedIn. Je kunt je hier aanmelden voor deze LinkedIn-groep.
Heb je interesse om deel te nemen aan de FHI-HRM werkgroep?
De FHI HRM-werkgroep bestaat uit ervaren HRM-professionals die FHI helpen haar leden handreikingen aan te bieden bij alle zaken die met personeelsmanagement te maken hebben. Door bundeling van kennis en uitwisseling van ervaring kan FHI deze HRM-kennis ter beschikking stellen aan haar leden. Drie keer per jaar komt de HRM-werkgroep bijeen om belangrijke onderwerpen te bespreken en voor FHI-leden beschikbaar te stellen. Meld je aan via marina@fhi.nl. Meer informatie over de FHI HRM-dienstverlening vind je hier.
De sprekers zijn graag bereid vragen van FHI-leden te beantwoorden. Je kunt als lid van FHI vrijblijvend contact met hen opnemen:
- Actualiteiten Arbeidsrecht,
FHI Advies | Vestius Advocaten
Lise van den Heuvel| 06 234 922 48 | Lise van den Heuvel | van.den.heuvel@vestius.com
Michiel van Haelst | 06 553 944 87 | m.van.haelst@vestius.com - Hoe een modern beloningsbeleid bijdraagt aan het onderscheidend vermogen van je bedrijf
Geke Mens & Organisatie
Geke Schuiteman | 06 40 63 89 79 | welkom@geke-mens-en-organisatie.nl - Het meten van HR-thema’s, hoe doe je dat?
Personele Zaken
Sandra Engelbertink | 06 21 34 41 78 | sandra@personele-zaken.nl - Pensioenwetgeving en pensioencommunicatie
Klap Verzekeringen (HBR)
Misja van Breenen | 06 24 27 24 16| mvanbreenen@klap.com - Flexibel en fiscaal vriendelijk belonen
Crop accountants & adviseurs
Lucia Veenstra | 088 42 63 047 |lveenstra@crop.nl - Inclusief ondernemen en de krapte op de arbeidsmarkt
Nederland onderneemt inclusief!
Martine Schuijer | schuijer@vnoncw-mkb.nl
Gilles Gerth | 06 12 44 27 15 | gerth@projecten.vnoncw.nl