Het was onvermijdelijk: de coronapandemie speelde als een terugkerend thema een belangrijke rol in het FHI HRM-Actualiteitenseminar dat zich dit jaar, noodzakelijkerwijs, online afspeelde. En uiteraard kregen de deelnemers aan de webinars deskundige antwoorden op de vele vragen.
Lara Smeets, werkzaam bij FHI-partner Lexsigma Advocaten, dook tijdens de opening van het dagprogramma direct de diepte in met een presentatie over de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Smeets vertelde onder andere over de nieuwe ontslaggronden die in de wet zijn opgenomen, evenals hoe het zit met transitievergoedingen. Laatstgenoemde blijken bijvoorbeeld in de praktijk hoger uit te vallen. Verder gaf Smeets aan dat de wettelijke onduidelijkheid over oproepkrachten grotendeels wordt opgelost met nieuwe wetgeving van Koolmees. Er werden door Smeets ook een aantal voorbeeldcasussen van ontslag genoemd.
De coronapraktijk van thuiswerken werd belicht met informatie over hoe werkgevers het fenomeen voor hun werknemers goed kunnen inrichten. Er is immers wettelijk (nog) geen recht op thuiswerken, maar bedrijven kunnen dit zelf wel vastleggen. Ook ging Smeets in op vragen over hoe een goede thuiswerkplek ingericht kan worden en ging zij in op andere arboverplichtingen. Het eindadvies: stel als werkgever een duidelijke thuiswerkregeling op.
Verder ging Smeets in op hoe om te gaan met zieke werknemers in coronatijd. Dien vooral een duidelijke melding in bij het UWV, was het advies. Voor het wijzigen van de arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld noodzakelijk om een bedrijf in moeilijke tijden te laten overleven, is vooral communicatie en redelijkheid belangrijk, zei Smeets.
Ondanks dat in deze coronacrisis de werkloosheid oploopt, is de vraag naar kundig personeel bij technische bedrijven nog steeds groot. Astrid Karsten, sr. Consultant Agile & Talentontwikkeling, vertelde hoe bedrijven ‘killer employees journeys’ mogelijk kunnen maken.
De derde presentatie van de dag werd verzorgd door Roel van den Heuvel, HBR Pensioen en tevens FHI-partner, en handelde over het nieuwe Pensioenakkoord. Hij schetste de omvangrijke transformatie van het pensioenstelsel die de komende jaren in Nederland zal worden uitgerold en welke beren er nog op de weg zijn.
Ewa Dieleman van iScreen ging in op de vraag hoe werknemers binnen zelfsturende teams effectiever zijn in te zetten, terwijl Ronald Klee van Arboned (FHI-parnter) inging op de vraag, wederom door corona actueel, hoe we werken in deze ‘nieuwe werkelijkheid’. Want thuiswerken heeft zeker voordelen: werknemers blijken vaak productiever, worden minder snel afgeleid en hebben geen reistijd of filestress. Maar voor leidinggevenden en werkgevers doemen er veel uitdagingen op.
Afsluiter van de dag was Inge Nuijten van Redpoint Company. Zij stelde dat bedrijven die duurzaam en maatschappelijk verantwoord bezig zijn meer gewaardeerd worden door hun klanten en de kans op het werven van talenten vergroten. Onder het motto van ‘dienend leiderschap’ gaf Nuijten aan hoe ondernemingen deze houding kunnen verzilveren.
Iscreen, HBR, Arboned en LexSigma zijn allen partners van FHI. Zie voor meer informatie de volgende link met onze bedrijfsondersteunende diensten.