In de maatschappelijke discussie over de energietransitie speelt waterstof een belangrijke rol. Het inzetten van waterstof in bestaande en nieuwe processen en het produceren van waterstof op een duurzame wijze gaat gepaard met technische uitdagingen. Op donderdag 26 september jl. hebben ruim 50 aanwezigen, lidbedrijven en relaties van de FHI-branchevereniging voor industriële automatisering, op de TU Delft-campuslocatie The Green Village met elkaar gediscussieerd over de technische (on)mogelijkheden.
Op uitnodiging van FHI namen een aantal sprekers het podium om de toehoorders concrete problematiek voor te leggen. Hugo Groenemans van HYGRO, ontwikkelaar van windmolens die windenergie direct kunnen omzetten in waterstof door middel van elektrolyse, deelde diverse uitdagingen waar zij in de praktijk tegenaan lopen. Van de industrie verwachten zij dat er wordt meegedacht over de doorontwikkeling van diverse typen sensoren en kleppen, van gasdetectiesensoren tot en met elektrisch aangedreven magneetventielen die onder hoge druk betrouwbaar presteren.
De tweede presentatie werd verzorgd door Peter Remie van Pitpoint, internationaal leverancier van schone brandstoffen waaronder ook waterstof. Hij gaf aan dat de behoefte groeit voor meer aanbod van instrumentatie met, indien mogelijk, lagere installatie- en onderhoudskosten en een lagere aanschafprijs. Denk bijvoorbeeld aan drukmeters, lekdetectie, dauwpuntsensoren en mass flowmeters. In de toekomst, zo voorspelde hij, ontstaat er meer en meer vraag naar inline sensoren voor kwaliteitscontrole en voor metingen van bijvoorbeeld oliecontaminatie.
De middag werd afgesloten met een rondleiding op de campus langs verschillende duurzaamheidsprojecten. Eén van deze projecten is de Waterstofstraat waar netwerkbedrijven Alliander, Enexis en Stedin een conventioneel aardgasnet gebouwd hebben om onderzoek te doen naar de toepassing van waterstof.
Mocht u interesse hebben om een van bovenstaande presentaties in te zien, neem dan contact op met Susanne van Boxtel. Houd de website van de branche in de gaten en blijf volledig op de hoogte van de laatste activiteiten.