Een korte time-to-market is van levensbelang voor de elektronicabranche. Om de hevige concurrentie voor te zijn, moet een product zo snel mogelijk op de plank liggen. Allemaal leuk en aardig, maar hoe zorg je ervoor dat de efficiëntie verhoogt zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit? Tijdens het D&E event geven diverse specialisten tips en delen zij ervaringen uit de praktijk.
Knutselen voor professionals
Vrijwel iedere engineer zal nog dagelijks terug verlangen naar de knutselmiddagen waarin er laagdrempelig elektronica ontworpen werd. Echter komt er veel bij kijken om als engineer datzelfde proces als professional aan te pakken. Denk aan de diversiteit in methodieken, tools, libraries en ga zo maar door.
Hoe zorg je er als productontwikkelaar voor dat je kennis en gereedschappen optimaal inzet en tegelijkertijd producten ontwikkeld waar mensen blij van worden? Dat is het onderwerp wat Michiel Wanninkhof van DeltaProto gaat aansnijden in zijn presentatie. Hij deelt zijn ervaringen en gaat met de toehoorders het gesprek aan over ontwikkelmethodieken en tools. Het uiteindelijke doel is om van het plezierige design-werk een zo geolied mogelijk proces te maken.
Betrouwbaarheid van de library
Veel problemen en fouten in elektronicaontwerp zijn tijdens de DFM analyse of na productie te herleiden naar de CAD library. En uiteraard is niets vervelender dan laat in het ontwikkelproces een kostbare fout te ontdekken! Daarom gaat Richard Prent van Novatrace in op het belang van een consistente en betrouwbare design-library. Richard neemt de IPC normering als uitgangspunt om vervolgens te laten zien hoe een goede CAD library bijdraagt aan een hogere productkwaliteit en optimalisatie van het designproces.
Prototypes binnen no-time klaar
Met een sterke toolbox en solide PCB-ontwerp ben je er nog lang niet. Wanneer je eenmaal zover bent dat er een eerste PCB-design gereed is voor een prototype-productie is het meer dan wenselijk om zo snel mogelijk een prototype op jouw bureau te hebben liggen. Maar hoe ziet zo’n prototype-productie er uit én belangrijker nog… hoe komt de PCB zo snel mogelijk jouw kant op?
Dat zijn vragen die Christof Vercouter namens Eurocircuits behandeld in zijn presentatie. Christof geeft een kijkje in de keuken van hun productiefabriek en gaat in op de kritische factoren van een snel productieproces.
Testen, testen, testen!
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, zorg gedurende het gehele ontwikkelproces voor een goede testbaarheid van de PCB. Hoe kun je immers garanderen dat het ontwerp ook daadwerkelijk voldoet aan het gewenste resultaat? Ook hier geldt dat de time-to-market drastisch kan verlengen wanneer later in het ontwerpproces problemen aan het licht komen.
Tijdens productie van elektronica is het van belang, voor een kosten efficiënte en kwalitatief eindproduct, dat er tussen iedere productie- en assemblage-stap, in het proces wordt geïnspecteerd. Peter van Oostrom vertelt in zijn lezing namens Romex hoe iedere ontwerpstap voorzien kan worden van de juiste inspecties. Alles met als doel om kostbare fouten te detecteren en voorkomen.