Hoe knoop je de werelden van OT en IT aan elkaar? Een van de oplossingen heet Unified Namespace. Dick Klaassen van Hoppenbrouwers Techniek vertelt er meer over tijdens het seminar ‘De kansen van digitalisering in de industrie’ op dinsdag 27 september. FHI sprak met hem in de aanloop naar de WoTS.
Door: Dimitri Reijerman
Fabrieken kampen met het probleem dat veel data opgesloten zit in silo’s. Dit zorgt ervoor dat verschillende soorten software niet met elkaar kunnen praten. Ook ontbreekt het vaak aan een structuur, zegt Klaassen. Toepassing van een Unified Namespace-model kan bedrijven helpen dit probleem op te lossen.
“Een Unified Namespace betekent zoveel als een universele manier van dataoverdracht en -structurering binnen de IT- en OT-omgeving”, zegt Klaassen. “Tot nu toe gebeurt die uitwisseling nog op net zoveel manieren als dat er fabrikanten zijn. Zo is er over de afgelopen twintig jaar een enorme spaghetti ontstaan aan manieren van communicatie binnen een bedrijf. Dat zorgt ervoor dat het internet-of-things niet echt van de grond komt, omdat we geen universele manier hebben om informatie uit te wisselen tussen allerhande soorten techniek.”
“Als ik een parallel zou trekken, dan lijkt het op de status van het internet rond 2000. Er werd op allerhande manieren data uitgewisseld, totdat http langskwam. Nu gebruiken we dat allemaal, samen met html, om op een open wijze informatie uit te wisselen.”
Aanvullende protocollen, zoals MQTT, helpen verder om orde in de chaos te krijgen, zegt Klaassen: “MQTT voor datastructurering is een protocol dat nu beschikbaar is. Het zal gaan zorgen dat het Internet of Things net zo’n grote vlucht zullen nemen als het internet twintig jaar geleden. We hebben het straks over triljarden connecties. Uiteindelijk zal elke sensor online komen.”
Naar zijn WoTS-lezing kijkende, waar hij dieper in zal gaan op Unified Namespaces en MQTT, hoopt hij zijn toeschouwers te enthousiasmeren: “Ik probeer een zaadje te planten. Ik wil aangeven dat we op een totaal andere manier productie gaan doen. En deze technieken zijn inherent veiliger, omdat we geen gaten meer hoeven te maken in onze firewalls. Maar de wapenwedloop met hackers zal altijd blijven bestaan.”
Wilt u deze lezing bijwonen? Registreer je nu voor een gratis beursbezoek.