Op de laatste dag van WoTS besteden we speciale aandacht aan het user interface design (UID) van apparaten en machines. Een actueel onderwerp dat grote invloed heeft op het verkoopsucces van een product. Het UID moet aantrekkelijk én gebruiksvriendelijk zijn. De gebruiker wil in een oogopslag begrijpen hoe een product werkt. Tijdens het seminar, op 30 september van 9.00 tot 12.30 uur in de World of Electronics, leggen UID-specialisten het hele ontwikkelproces uit, van ontwerp tot realisatie en beveiliging.
Voordat de ontwerper aan de slag gaat, moet duidelijk zijn wat de klant wil en waarom. Yassin Chakkar van Comate trapt het seminar af met de klantvraag. Aan de hand van praktijkvoorbeelden vertelt Chakkar hoe hij met zijn collega’s tot een eerste ontwerp komt. Een interessant voorbeeld is de ijsmaker die Comate ontwierp voor de startup Cupple. Dit product is nog niet op de markt beschikbaar maar trekt nu al de aandacht van journalisten en toekomstige kopers. Het slimme en strakke ontwerp van de interface van het apparaat is hier mede verantwoordelijk voor, zoals Chakkar zal aantonen tijdens zijn presentatie.
Techniek achter een geslaagd ontwerp
De specificatiewensen van de klant zijn altijd leidend voor het ontwerp, maar moeten wel realiseerbaar zijn. Johan Vonk van Betronic zoomt daarom in op de technische aspecten van een geslaagd UID. Van een LCD segmentendisplay tot een fullcolour IPS Touch display: voor elke toepassing is er een passende user interface techniek. Vonk bespreekt de voor- en nadelen van de verschillende technieken en welke techniek het best toepasbaar is in specifieke situaties. Aansluitend vertelt Gilles Hendrikx van Logic Technology over het stroomlijnen van de interactie tussen de front-end- en de backend-developer. Waar voorheen iedere wijziging aan het front-end leidde tot frustraties bij de backend-developer, zijn er tegenwoordig oplossingen die dit probleem omzeilen en de productiviteit enorm verhogen. Door te kiezen voor moderne tools met een parallelle workflow kunnen designers zonder enige codekennis goede GUI’s ontwikkelen. Het inschakelen van een software engineer is veelal niet meer nodig.
Bescherming en UID
Een essentieel onderdeel van elk UID-design is de bescherming van een product. Apparaten en machines zijn kostbaar en moeten daarom letterlijk tegen een stootje kunnen. Het is belangrijk dat het apparaat bestand is tegen elektromagnetische invloeden en dat de behuizing op orde is. Maar de ontwerper moet ook nadenken over praktische zaken, zoals gebruiksgemak en de inrichting van de werkplek. Gebruikers gaan immers niet altijd zó met een apparaat om als de ontwerper had bedacht. Een goed UID houdt hier rekening mee. Harms Jansen van Phoenix Mecano bespreekt tijdens zijn presentatie verschillende cases en de oplossingen die Phoenix Mecano heeft toegepast.
CE-keurmerk
Voordat een nieuw apparaat naar productie kan, moet het compliant zijn met Europese richtlijnen en voorzien zijn van het CE-keurmerk. Een belangrijke eis voor dit keurmerk is dat het product voldoet aan de normen op het gebied van Electro Magnetische Compatibiliteit (EMC), aldus Paul Berning van Schurter Electronics. Andere elektrische apparaten in de directe omgeving mogen de werking van het product niet beïnvloeden, dus een hoge immuniteit is noodzakelijk. Tegelijk dient ook de emissie laag te zijn, want het product mag andere apparaten niet storen. De exacte EMC-eisen verschillen per productgroep. Zo is voor bijvoorbeeld medische apparatuur, vanwege de veiligheid, een hogere immuniteit vereist dan bij dagelijkse gebruiksvoorwerpen.
Jeroen op ten Berg van GBO Innovation Makers sluit het seminar af met een overzichtspresentatie van het hele UID-proces: van de eerste brainstormsessie tot de eindproductie. Aan de hand van concrete user cases vertelt hij in welke fase van het ontwerpproces user interface design aan bod komt en hoe zijn bedrijf daar op inspeelt.
Toegang tot het seminar is gratis, maar u dient zich wel van tevoren aan te melden voor WoTS via deze link.