Er lijkt zich een voorzichtig optimisme af te teken bij FHI-leden, zo blijkt uit de economische barometer over het vierde kwartaal van 2022. Omzetten stijgen en ook de toekomstverwachtingen van veel bedrijven zijn veelal positief.
Over de vier FHI-branches bekeken, zijn bedrijven actief binnen Gebouw Automatisering het meest positief: meer dan 70 procent constateert een betere orderpositie dan Q4 2021. Ook binnen de branche Industriële Elektronica heerst optimisme. Binnen alle branches noteerde een meerderheid een omzetstijging over het vierde kwartaal ten opzichte van een jaar eerder. Wel zeggen vrijwel alle FHI-leden dat de tarieven of afzetprijzen in Q4 zijn gestegen. De oorlog in Oekraïne blijf tussen de 10 en 20 procent van de bedrijven als een bedreiging zien, maar een gebrek aan toelevering van producten en de inflatie zijn de voornaamste zorgen van de ondervraagde ondernemers.
De omzet van leden van de branche Industriële Elektronica blijft al meerdere kwartalen toenemen. In Q4 2022 gaf bijna 80 procent aan dat de omzet toenam. Wel spreekt een kleiner aantal ondernemers de verwachting uit dat het lopende kwartaal opnieuw een omzetstijging zal laten zien. IE-leden zien de meeste mogelijkheden in het internet of things en de energietransitie, maar ook reshoring wordt door meer dan een derde al een belangrijke kans gezien. Personeelstekorten, inflatie en haperende leveringen blijven de branche parten spelen.
Circa de helft van de ondernemingen in de Industriële Automatisering zien in het vierde kwartaal van vorig jaar een omzetgroei zien, maar een ruime meerderheid van 60 procent geeft aan dat zij in het huidige kwartaal geen groei verwachten in de orderportefeuille. Een groot deel ziet met name zijn kansen in de energietransitie liggen, ondanks de transportschaarste op het elektriciteitsnet. Opnieuw baren de personeelstekorten en de inflatie de IA-bedrijven zorgen.
Binnen de branche Laboratorium Technologie is de orderpositie ten opzichte van Q3 verbeterd of stabiel gebleven. Ook zijn veel leden optimistisch over de behaalde positie in het vierde kwartaal, terwijl circa 45 procent aangeeft dat ook de omzet is gestegen. Naar de groeikansen gekeken, zien de meeste LT-leden mogelijkheden op het vlak van service & onderhoud. Ook de verkoop van refirbished instrumenten en groei binnen een niche worden door leden genoemd. De vrees voor inflatie blijft het hoofdprobleem, corona is uit het lijstje van mogelijke pijnpunten verdwenen.
Brancheleden van Gebouw Automatisering zien in meerderheid (ruim 70 procent) een groei in de orderpositie. Ook nam bij een flink aantal leden de totale omzet toe. Wel stegen de tarieven en afzetprijzen. Als potentiële groeikansen worden internet of things en energietransitie benoemd, geldontwaarding en haperende toeleveringen als pijnpunten.